Stav: Probíhající

Serverový čas: 18.05.2024 02:35

Karta veřejné zakázky #2024/A290/1
Poradenské služby pri zadávaní a realizácii koncesie opráv, rekonštrukcií, výstavby (nahradenie pôvodných) a prevádzky vybraných mostov na cestách I. triedy

Informace

ID zakázky
55164
Název zakázky
Poradenské služby pri zadávaní a realizácii koncesie opráv, rekonštrukcií, výstavby (nahradenie pôvodných) a prevádzky vybraných mostov na cestách I. triedy
Číslo spisu VZ
2024/A290/1
Evidenční číslo zakázky
12184-MSS
Číslo oznámení z TED
262833-2024
Režim veřejné zakázky
Nadlimitná zákazka
Druh zadávacího řízení
Verejná súťaž
Druh veřejné zakázky
Služby
Výsledek veřejné zakázky
Uzavření rámcové smlouvy
Předpokládaná hodnota
7 796 300,00 EUR
Hlavní CPV kód
71241000-9 - Studie proveditelnosti, poradenství, analýza
Doplňující CPV kód
71311300-4 - Poradenství v oblasti infrastruktury
79100000-5 - Právní služby
79110000-8 - Právní poradenství a zastupování
71356000-8 - Technické služby
79220000-2 - Finanční služby
79314000-8 - Studie proveditelnosti
71356100-9 - Technická kontrola
71356200-0 - Technická asistence
VZ je dělená na části
Ne
Zakázka není rozdělená na části - zdůvodnění
Verejný obstarávateľ sa pred samotným vyhlásením verejnej súťaže zaoberal aj spôsobom obstarania z pohľadu zákonnej možnosti, nie povinnosti, podľa § 28 ods. 1 zákona o VO delenia predmetu zákazky na časti, resp. viaceré verejné obstarávania.
Verejný obstarávateľ sa zaoberal ne/možnosťou rozdelenia predmetu zákazky na časti. Podľa preambuly smernice Európskeho parlamentu a Rady 2014/24/EÚ z 26. februára 2014 o verejnom obstarávaní a o zrušení smernice 2004/18/ES (Ú. v. EÚ L 94, 28.3.2014) cit.: „Verejný obstarávateľ by mal byť povinný zvážiť vhodnosť rozdelenia zákaziek na časti, pričom naďalej by mal mať možnosť samostatne rozhodovať na základe akéhokoľvek dôvodu, ktorý považuje za relevantný, a to bez toho, aby podliehal administratívnemu alebo justičnému dohľadu“.

V zmysle Metodického dokumentu MF SR „Kódex riadenia prípravy a realizácie PPP projektu“ sú poradcovia (právni, finanční a technickí) esenciálnou súčasťou projektového tímu zadávateľa koncesie (zadávateľ je povinný ho vytvoriť), ktorého cieľom je v prvej fáze zabezpečiť vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti a s tým súvisiace poradenské služby a následne pripraviť dokumentáciu pre verejné obstarávanie koncesionára.
Vo všeobecnosti je teda možné identifikovať dve fázy poskytovania poradenských služieb:
a) Poskytovanie poradenských služieb pri vypracovaní a samotné vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti (1. etapa)
b) Poskytovanie poradenských služieb pri príprave súťažiteľného PPP projektu, v procese výberu súkromného partnera a pri uzatváraní samotnej koncesnej zmluvy PPP projektu (2. etapa)
1. a 2. etapa sú v procese prípravy PPP projektu verejným obstarávateľom vo veľmi úzkej interoperabilite a sú navzájom prepojené vo všetkých relevantných aspektoch, pričom ich vzájomná previazanosť je v rovine právnej, finančnej aj technickej.
Postup verejného obstarávania pre obe etapy v rámci jedného tendra je uvedený ako odporúčaný priamo v Metodických dokumentoch MF SR, a to konkrétne v dokumente „Príručka pre výber poradcu pre prípravu a realizáciu PPP projektu“. V metodickom dokumente „Postup pri príprave a realizácii PPP projektu a kontrolný proces“ je stanovené, že optimálny postup obstarania predmetných služieb si zvolí zadávateľ.
Postup obstarania oboch etáp v jednom verejnom obstarávaní evidujeme aj v rámci pravidiel Svetovej banky a Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktoré neoddeľujú obstarávanie poradcov na dve samostatné etapy. Postup spojenia oboch etáp poradenstva vo fáze prípravy (po vysúťaženie koncesionára) je vysoko efektívny najmä s ohľadom na to, že v rámci vypracovania štúdie uskutočniteľnosti poradca navníma a naštuduje enormné množstvo dokumentov, ktoré mu umožňujú projekt spoznať zo všetkých uhlov a identifikovať tie najdôležitejšie riziká, pričom pri vyhodnocovaní jednotlivých posudzovaných variantov spozná široké portfólio vzťahov, či už finančných, technických alebo právnych, ktoré sú pre verejného obstarávateľa z pohľadu poskytovania poradenských služieb od poradcu neoceniteľné v rámci prípravy podkladov pre verejné obstarávanie a výber súkromného partnera. Tieto poznatky následne poradca využíva v ďalších fázach projektu, ak štúdiu schváli vláda SR.
Predmetný postup je žiaduci najmä z pohľadu hospodárnosti a efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu. V prípade, ak by po vypracovaní štúdie uskutočniteľnosti bolo potrebné zabezpečiť nové verejné obstarávanie na nového poradcu, takýto postup by bol vysoko neefektívny z pohľadu časových strát, ktoré vzniknú v rámci verejného obstarávania a s tým súvisiacich procesov, vrátane revíznych postupov a súčasne by verejný obstarávateľ vynakladal finančné prostriedky nehospodárne, a to v kontexte nevyhnutnosti naštudovania problematiky pripravovaného PPP projektu od počiatku novým poradcom, vrátane naštudovania všetkých podkladov, s ktorými pracoval predchádzajúci poradca pri vypracovávaní štúdie uskutočniteľnosti a samotnej materiálnej stránky štúdie.
Rovnaký postup bol úspešne aplikovaný aj v rámci PPP projektu D4R7 a na základe empirických skúseností z tohto projektu vieme s určitosťou potvrdiť, že predmetné bolo vo fáze úspešnej prípravy PPP projektu vysoko efektívne.
Predmetná problematika bola predmetom prerokovania aj na stretnutí s Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) dňa 17.05.2022, na ktorom sme uviedli aj vyššie spomenuté argumenty. Záverom stretnutia bolo, že pokiaľ to Metodické dokumenty MF SR odporúčajú a verejný obstarávateľ predmetné riadne odôvodni, nemá NKÚ k takému postupu námietky.
Elektronická aukce
Ano
Centralizované zadávání
Ne
NUTS
SK - Slovenská republika
Popis předmětu VZ

Predmetom zákazky je poskytovanie poradenských služieb pri zadávaní a realizácii koncesie opráv, rekonštrukcií, výstavby (nahradenie pôvodných) a prevádzky vybraných mostov na cestách I. triedy, vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti a dokumentácie na výber súkromného partnera. Pre účely vypracovania cenovej ponuky verejný obstarávateľ poskytne záujemcom zoznam mostov vo formáte Microsoft excel (stav k 27.03.2024). Úspešnému uchádzačovi bude poskytnutý aktualizovaný zoznam mostov, pričom úspešný uchádzač bude analyzovať mosty nachádzajúce sa v stupni stavebno-technického stavu 4, 5, 6 a 7 v čase vypracovania štúdie uskutočniteľnosti. Verejný obstarávateľ nepredpokladá, že sa stav mostov v lehote od 27.03.2024 do uzatvorenia zmluvy, ktorá má byť výsledkom tohto verejného obstarávania, výrazným spôsobom zmení.
Podrobný opis predmetu zákazky je uvedený v prílohách zmluvy.

Kritérium hodnocení nabídek
Nejnižší nabídková cena
Pro hodnocení je stanovena cena

Včetně DPH

Termíny a lhůty

Lehota na predkladanie ponúk
01.07.2024 10:00:00
Plánované otevírání nabídek
01.07.2024 11:00:00

Zadavatel

Název organizace
Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky
Adresa
Námestie slobody 2902/6
Bratislava
81005, Slovenská republika
Administrátor VZ
Viktor Kovács
viktor.kovacs@mindop.sk
+421 259494824
Internetový odkaz na Profil zadavatele
https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie/vyhladavanie-profilov/detail/2305

Dokumenty