Stav: Probíhající

Serverový čas: 18.07.2024 13:28

Karta veřejné zakázky #1/2022
Šport aréna Malacky

Detail zprávy #227450

Datum a čas doručení
26.05.2022 15:13:56
Odesílatel
Šport aréna Malacky s. r. o.,
Příjemce
Všichni
Typ
Ostatní
Předmět
Vysvetľovanie SP č. 22

Otázka č. 1

 V Zmysle ZOD v čl. III ods. 5 sa píše: „Zhotoviteľ je zároveň povinný dodržať nasledujúci finančný míľnik: najneskôr do dňa 09.12.2022 je Zhotoviteľ povinný vykonať a v súlade s touto Zmluvou vyfakturovať práce v hodnote minimálne 1.575.000 EUR (ďalej len „Finančný míľnik“).“ Pýtame sa verejného obstarávateľa, čo v prípade, ak finančný míľnik nebude možné stihnúť , teda ak VO odovzdá stavenisko zhotoviteľovi napr. 9.11.2022 a za obdobie 30 kalendárnych dní bude musieť prestavať viac ako 1 575 000 Eur. Ako bude VO v takom prípade postupovať?

 

Odpoveď:

 Dodržanie finančného míľnika je pre výstavbu mimoriadne dôležité, nakoľko výstavba bude čiastočne financovaná formou dotácie, ktorej pravidlá je nevyhnutné splniť. Ak by Finančný míľnik nebol naplnený, Verejný obstarávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy podľa článku XI. ods. 2 a ods. 4 písm. b).

 

Otázka č. 2

 Pýtame sa verejného obstarávateľa, čo v prípade ak nesplní zhotoviteľ uvedený Finančný míľnik do 9.12.2022 a nebude schopný vyfakturovať stavebné práce v hodnote 1.575.000 EUR ? Ako bude objednávateľ postupovať?

 

Odpoveď:

Verejný obstarávateľ odkazuje na odpoveď na otázku č. 1.

 

Otázka č. 3

 Keďže podľa ZOD z každej vystavenej faktúry bude zadržané 5 % z ceny, a teda aj pri Finančnom míľniku bude zo sumy 1 575 000 EUR zadržaných 5%?

 

Odpoveď:

 Áno, výkonnostné zádržné sa vzťahuje na každú vystavenú faktúru. Dodržanie finančného míľniku však nevyhnutne neznamená, faktúra musí byť vystavená na sumu 1 575 000 EUR bez DPH. Zmluva v článku III. ods. 5 iba ukladá Zhotoviteľovi povinnosť súhrnne vyfakturovať túto sumu do 09.12.2022. Fakturácia môže do tohto momentu samozrejme prebehnúť v rámci viacerých krokov (vystavenia viacerých faktúr) podľa podmienok stanovených v Zmluve. V tomto kontexte dávame do pozornosti zmenu ustanovenia článku V. bod 1, na záver ktorého bolo doplnené nasledujúce znenie:

 

Povinnosť dodržania  štvrťročnej fakturácie sa nevzťahuje na práce vykonané do 09.12.2022 a minimálnom objeme 1 575.000,- Eur bez  DPH zodpovedajúcej Finančnému míľniku podľa čl. III bodu 5 tejto zmluvy.

 

Otázka č. 4

V ZOD je objednávateľ oprávnený zadržať sumu rovnajúcu sa 5% z ceny časti Diela (bez DPH), za ktorú bola Zhotoviteľom vystavená faktúra, t.j Výkonnostné zádržné. Okrem toho Zhotoviteľ najneskôr do 7 dní odo podpisu Zmluvy zloží depozit vo výške 10 % celkovej ceny Diela bez DPH (ďalej len „Depozit“). Máme zato, že objednávateľ „zadrží“ objednávateľovi duplicitne 5 % z každej vystavenej faktúry a 10% z celkovej ceny diela.

 

Odpoveď:

 Zmluva upravuje dva druhy zábezpeky, pričom Depozit predstavuje prvotnú zábezpeku, ktorá zabezpečuje nároky Verejného obstarávateľa od počiatku vzniku zmluvného vzťahu. Výkonnostné zádržné má priebežný charakter a zaťažuje každú vystavenú faktúru sumou 5%. Verejný obstarávateľ nerozumie tvrdeniu uchádzača, podľa ktorého zadržiava 5% z vystavených faktúr duplicitne. Výkonnostné zádržné zadržiava 5% z vystavenej faktúry (95% z ktorej bude zhotoviteľovi riadne uhradená), pričom k žiadnej duplicite nedochádza. Na výkonnostné zádržné nie je Zhotoviteľ povinný vynakladať žiadne dodatočné finančné prostriedky a po odovzdaní realizácie diela sa mu v nespotrebovanej časti vráti (obdobne sa Zhotoviteľovi vráti aj nespotrebovaný Depozit). Takéto nastavenie je v obdobných zmluvných vzťahoch štandardné a primerané záujmu Verejného obstarávateľa na ochrane verejných prostriedkov a dodržiavaní zásady hospodárnosti.

 

Otázka č. 5

 podľa ZOD čl. V ods. 13 sa uvádza ,že Objednávateľ nie je povinný odovzdať Stavenisko skôr ako Zhotoviteľ splní povinnosť podľa čl. V. bod 10 tejto Zmluvy, ale zároveň v čl. III Čas plnenia ods. 1 sa píše : „Prevzatie staveniska: do 5 pracovných dní odo dňa nadobudnutia účinnosti tejto Zmluvy.“ Máme zato, že je ustanovenie v čl. III je v rozpore s ustanovením v čl. V a teda žiadame verejného obstarávateľa ,aby uviedol kedy prebehne prevzatie staveniska a za akých podmienok.

 

Odpoveď:

 Pripomienku verejný obstarávateľ akceptuje, pričom upraví text článku III. ods. 1 zmluvy v nasledujúcom znení:

 „Prevzatie staveniska: do 3 pracovných dní odo dňa zloženia Depozitu podľa článku V. bodu 10 tejto Zmluvy.“