Stav: Probíhající

Serverový čas: 01.07.2024 02:20

Karta veřejné zakázky #2022/2/GP-DZI
Dobudovanie základnej infraštruktúry v obci Gemerská Poloma (II)

Detail zprávy #283306

Datum a čas doručení
31.08.2022 16:54:50
Odesílatel
Obec Gemerská Poloma
Příjemce
Všichni
Typ
Ostatní
Předmět
Odpoveď na žiadosť o vysvetlenie.

Dňa 31.8.2022 jeden zo záujemcov zaslal verejnému obstarávateľovi nižšie uvedenú „žiadosť o vysvetlenie súťažných podkladov“

Vo výzve na predkladanie ponúk v časti Technická a odborná spôsobilosť je okrem iného uvedené: „Uchádzač uvedie údaje o výrobných zariadeniach navrhovaných a dostupných výhradne pre realizáciu predmetu zákazky - výrobňa(e) asfaltového betónu, ktoré budú použité pri realizácii zákazky, pričom údaje budú obsahovať nasledujúce informácie: opis (typ, značka, model, sídlo a korešpondenčná adresa), výkon/kapacita, vek zariadenia v rokoch, vlastníctvo resp. prenájom). Výrobné zariadenia musia spĺňať TKP 6 Ministerstva dopravy a výstavby SR. Prenájom výrobného zariadenia je potrebné zdokumentovať predložením dokladom o prenájme. Doklad o prenájme výrobného zariadenia možno nahradiť písomným vyhlásením vlastníka výrobného zariadenia, v ktorom sa vlastník zaviaže, že pre uchádzača v čase realizácie zákazky zabezpečí výrobu požadovaných asfaltobetónových zmesí v množstve potrebnom pre realizáciu predmetnej zákazky.“

Uchádzač má za to, že vyžadovať zmluvné zabezpečenie obaľovačky už vo fáze podania ponuky nie je primerané, pôsobí diskriminačne a obmedzuje hospodársku súťaž. Je to hlavne preto, že súťaž by bola obmedzená len na malé množstvo spoločností, ktoré v danom regióne majú k dispozícii obaľovaciu súpravu, betonárku. To je samozrejme nedovoleným obmedzením súťaže. V praxi totiž dodávatelia asfaltu podmieňujú uzatvorenie zmluvy o dodávkach určitým povinným minimálnym odberom. Dodávateľ asfaltu neuzatvorí zmluvu, dokiaľ nemá tento minimálny odber prisľúbený. To samozrejme znamená, že neposkytne svoje zariadenie na preukázanie technickej spôsobilosti dodávateľovi, ktorý nemá vopred istý úspech v zákazke. Taktiež Úrad pre verejné obstarávanie vydal rozhodnutie č. 8606-6000/2019-OD, v ktorom okrem iného uviedol:

• „Určením podmienok účasti vo verejnom obstarávaní nemôže teda verejný obstarávateľ, resp. obstarávateľ bezdôvodne obmedziť okruh dodávateľov, ale musí umožniť rovnaké príležitosti všetkým dodávateľom, ktorí sú objektívne schopní zrealizovať predmet zákazky.“,

• „Úrad má za to, že kontrolovaný znemožnil niektorým dodávateľom uchádzať sa o verejnú zákazku nastavením takých požiadaviek na preukazovanie splnenia podmienok účasti týkajúcich sa technickej spôsobilosti, ktoré sú zjavne neprimerané vo vzťahu ku konkrétnej verejnej zákazke, čím došlo zo strany kontrolovaného ku skrytej forme neprípustnej diskriminácie vo verejnom obstarávaní, a takýto postup kontrolovaného je potrebné považovať v rozpore s § 38 ods. 5 zákona o verejnom obstarávaní a princípom nediskriminácie uchádzačov a záujemcov a hospodárnosti podľa § 10 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní. Uvedené konanie je v rozpore aj s § 10 ods. 3 zákona o verejnom obstarávaní a to možným zvýhodnením alebo znevýhodneným určitých hospodárskych subjektov. Zistené porušenia zákona o verejnom obstarávaní mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.“.

Na základe vyššie uvedeného prehodnotí verejný obstarávateľ vyššie uvedenú súťažnú podmienku a to tak, že doklady preukazujúce disponibilitu obaľovne asfaltových zmesí preukáže až úspešný uchádzač pred podpisom zmluvy o dielo?

Dňa 31.8.2022 bola dotyčnému záujemcovi zaslaná nasledovná odpoveď:

Vaša požiadavka napriek skutočnosti, že ste ju nazvali "žiadosťou o vysvetlenie súťažných podkladov", nezodpovedá postupu podľa §113 ods. 7 zákona NR SR č. 343/2015 Z. z. v platnom znení, nakoľko, ako je z textu zrejmé, ide o požiadavku na zmenu podmienok uvedených v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a teda nejedná sa o žiadosť o vysvetlenie súťažných podkladov, a preto nie je čo vysvetľovať.

Pozn.: Vzhľadom na termín podania a text Vašej "žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov" je na mieste indícia, že sa jedná o obštrukčné konanie zo strany záujemcu.

 

Ing. Slavko Žilinčík - splnomocnená osoba pre predmetné VO