Status: Completed

Server time: 04.05.2024 23:20

Tender card #84/19
Dodávka SW Windows server

Message detail #33233

Delivery date and time
18.06.2019 06:57:43
From
Dopravní podnik města Brna, a. s.
To
All
Type
Additional information
Subject
Vysvětlení poptávkové dokumentace č. 2

Hezký den,

na základě dotazů jednoho z účastníků poptávkového řízení zasíláme vysvětlení poptávkové dokumentace č. 2 na veřejnou zakázku „Dodávka SW Windows server“:

Vznesený dotaz č. 1
Součástí zadávací dokumentace je jako příloha i závazný vzor smlouvy (dále jako „Vzor smlouvy“). Předmětem plnění dle zadávací dokumentace má být ze strany uchazeče dodávka softwarových licencí (dále jako „Předmět plnění“). Předmět plnění je v tomto rozsahu odvozen od postavení uchazeče jakožto LSP (Large Solution Partner) společnosti Microsoft. Licence nabývá zadavatel fakticky i právně přímo od společnosti Microsoft, která k předmětným softwarovým produktům poskytuje licenční i záruční podmínky dle svých ujednání. Vzor smlouvy je nicméně konstruován jako smlouva kupní, která s ohledem na svůj účel (prodej movitých věcí) obsahuje ujednání, která jsou v rozporu se skutečným procesem zajištění licencí Microsoft. Právo k užití software Microsoft (Licence) může poskytnout jen a pouze přímo společnost Microsoft, a to jen a pouze za licenčních podmínek společnosti Microsoft, přičemž uchazeč plní roli LSP, tedy partnera společnosti Microsoft, který odpovídá za řádné zajištění licencí od Microsoft pro zadavatele a uhrazení odměny za licence od zadavatele vůči Microsoft.

Vzhledem k uvedenému, tak přiložený Vzor smlouvy nelze použít, když neodpovídá předmětu veřejné zakázky a je v přímém rozporu s podmínkami i faktickým mechanismem dodávky – zajištění licencí k poptávanému software společnosti Microsoft.

S ohledem na uvedené výše by uchazeč rád požádal zadavatele, zda by zvážil úpravu Vzoru smlouvy tak, aby tato odpovídala výše popsanému mechanismu plnění dodávky licencí. Uchazeč si dodvoluje navrhnout následující úpravu Vzoru smlouvy:

1. Koncipovat Vzor smlouvy tak, že uchazeč zajišťuje poskytnutí licencí k produktům společnosti Microsoft, přičemž licence k produktům uděluje zadavateli přímo společnost Microsoft.

2. Doplnit Vzor smlouvy tak, aby obsahoval následující ujednání: „Veškeré licenční, servisní, reklamační, záruční a jiné podmínky ve vztahu k licencím se řídí podmínkami společnosti Microsoft určenými pro danou licenci, a to zejména s ohledem na tzv. omezenou záruku (Limited Waranty).“

3. Doplnit Vzor smlouvy tak, aby obsahoval následující ujednání: „Smluvní strany jsou si vědomy, že softwarové licence jsou dodávány k produktům společnosti Microsoft, přičemž tyto licence jsou nabyvateli poskytovány přímo společností Microsoft a rozsah licence není předmětem této Smlouvy a ani není předmětem jakékoliv garance či záruky ze strany poskytovatele. Nabyvatel se zavazuje užívat software, k němuž jsou mu dle této Smlouvy zajišťovány licence v souladu s licenčními podmínkami (užívacími právy) Microsoft vztahujícími se k danému softwaru.“

Případně by se uchazeč rád dotázal, zda by umožnil použít návrh smlouvy předložený uchazečem.


Odpověď na dotaz č. 1
Zadavatel si je vědom, že softwarovou licenci uděluje pouze společnosti Microsoft. Samotné přidělení licence bude zadavatel řešit se společností Microsoft, a to až na základě jejího oznámení, které obdrží následně po zajištění licencí vybraným dodavatelem - partnerem společnosti Microsoft. Smlouva tak řeší pouze zajištění licence od společnosti Microsoft pro zadavatele a uhrazení odměny za licenci od zadavatele. Zadavatel tedy trvá na znění smlouvy dle jím poskytnutého vzoru.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Lenka Mohelská
Právní a zakázkový odbor
DPMB, a.s.