Status: Completed

Server time: 19.04.2024 08:57

Tender card #2020/1/Komp
KOMPOSTÁREŇ - GEMERSKÁ POLOMA

Message detail #68157

Delivery date and time
26.03.2020 07:52:30
From
Obec Gemerská Poloma
To
All
Type
Competition requirements
Subject
Vysvetlenie súťažných podkladov

Dobrý deň,
Týmto zverejňujeme odpoveď na žiadosť o vysvetlenie súťažných podkladov jedného zo záujemcov, ktorá bola verejnému obstarávateľovi doručená dňa 25.3.2020:

"Preštudujte si, prosím, text súťažných podkladov, v ktorých je stanovený spôsob oceňovania predmetu zákazky - najmä čast "D" Zmluvy ako aj jej prílohy.
Pozn.: zákazku oceňujete na základe poskytnutej projektovej dokumentácie a prípadne vlastných meraní počas dobrovoľnej obhliadky staveniska.

Opis zákazky na uskutočnenie stavebných prác podľa druhu vydaného povolenia definuje a určuje vyššie vyhláška 453/2000 Z. z. Jej súlad s týmto právnym predpisom potvrdzuje príslušný stavebný úrad vydaním stavebného povolenia.

Vyhláška 453/2000 Z. z. neobsahuje alebo neurčuje dokument s názvom alebo významom "výkaz výmer" (tzv. slepý rozpočet), a to ani ako doklad opisujúci predmet, teda stavbu, ale ani vo všeobecnosti.

Podľa § 42 ods. 1 zákona "Súťažné podklady sú písomné, grafické alebo iné podklady obsahujúce podrobné vymedzenie predmetu zákazky. Uvedú sa v nich všetky okolnosti, ktoré budú dôležité na plnenie zmluvy a na vypracovanie ponuky. Predmet zákazky musí byť opísaný jednoznačne, úplne a nestranne na základe technických požiadaviek podľa prílohy č. 3.Technické požiadavky"

Podľa prílohy č. 3: "Technické požiadavky na stavebné práce na účely tohto zákona vychádzajú z technických špecifikácií, ktorými sa určujú charakteristické vlastnosti stavebných prác, ktoré umožňujú, aby stavebné práce boli opísané tak, aby spĺňali určený účel. Technické požiadavky zahŕňajú najmä charakteristiky výrobku a materiálu podľa osobitného predpisu,1) úrovne environmentálneho profilu a ďalšie požiadavky, ako je napríklad dostupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím. Zahŕňajú aj pravidlá na projektovanie, určovanie ceny, skúšobné podmienky, kontrolné podmienky, podmienky prevzatia stavebných prác, ako aj metódy a techniky výstavby a všetky ostatné technické podmienky, ktoré sa určia na základe všeobecne záväzných právnych predpisov alebo technických noriem a ktoré súvisia so skončením stavebných práca s materiálmi alebo časťami, ktoré tieto stavebné práce zahŕňajú."
Ako vidno z dikcie zákona, ani zákon o verejnom obstarávaní, či už v § 42 alebo v prílohe č. 3 zákona, ale ani iné ustanovenia zákona nepoznajú pojem "výkaz výmer" alebo niečo jemu podobné, alebo opis zákazky takýmto dokumentom, navyše, ktorý nedefinuje alebo neurčuje žiaden platný právny predpis.

Ak sa dožadujete množstiev, tak možno odpovedať spôsobom: Oceňujete 1 (jedno) stavebné dielo, rozdelené do predpísaných fakturačných celkov!!! V súčasťou časti ZoD "D" je príloha - predpísané vyhlásenie uchádzača k výpočtu/stanovení množstiev jednotlivých položiek, ktoré sú predpísané ako práce zahrnuté do jednotlivých fakturačných celkov (rozdelením na fakturačné celky sa okrem iného sleduje cieľ, aby zhotoviteľ nebol neúmerne ekonomicky zaťažovaný a je zabezpečené, aby korektným spôsobom získal finančné prostriedky už priebežne počas realizácie stavebného diela)."

S pozdravom
Ing. Slavko Žilinčík