Status: Ongoing

Server time: 18.05.2024 08:40

Tender card #01/2020
Diely III. Nitra, BD Kmeťova ulica Územie „B“ C-307 Tokajská, Nitra + TV

Message detail #75275

Delivery date and time
20.05.2020 11:01:30
From
Nitrianska investičná, s.r.o.
To
All
Type
Other
Subject
Odpoveď na žiadosť o vysvetlenie a doplnenie SP.

Dobrý deň,
Dňa 15.05.2020 bola verejnému obstarávateľovi doručená žiadosť o vysvetlenie a doplnenie SP od jedného z uchádzačov:

Dobrý deň,
prosíme verejného obstarávateľa o poskytnutie odpovedí na nasledujúce otázky:

Otázka č. 1
Podľa § 42 ods. 1 v spojení s § 10 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní má povinnosť verejný obstarávateľ ( budúci objednávateľ ) poskytnúť záujemcom ( budúcim zhotoviteľom ) také súťažné podklady, ktoré obsahujú jednoznačný, úplný, nestranný, bezchybný a transparentne spracovaný opis predmetu zákazky, aby jednotliví záujemcovia nemali problém s vypracovaním svojich cenových ponúk a súčasne bola zabezpečená vzájomná porovnateľnosť ponúk uchádzačov.
Sú vypracované súťažné podklady vo vzájomnej súvislosti a každá ich jednotlivá časť v bezchybnom stave a vzájomnom súlade tak, že spĺňajú podmienky ust. § 42 ods. 1 v spojení s § 10 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní ?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Súťažné podklady sú vypracované vo vzájomnej súvislosti , vo vzájomnom súlade a spĺňajú podmienky ust.§42 ods.1 v spojení s §10 zákona č.343/2015 o verejnom obstarávaní.
Opis predmetu zákazky v rámci súťažných podkladov sa plne odvoláva na projektovú dokumentáciu a výkaz výmer.

Otázka č. 2
Je materiál a rozsah stavebných výrobkov, prác a technológii definovaný v dodaných súťažných podkladoch predmetného obstarávania v časti „výkaz – výmer„ v riadnom vzájomnom súlade s Projektovou dokumentáciou ďalej len „PD“ (výkresová časť, súhrnné správy, technické správy, tabuľky, výpočty, atď.),Stavebným povolením vrátane vyjadrení dotknutých strán konania a skutkovým stavom na mieste budúcej realizácie diela vrátane všetkých potrieb predmetnej stavby (diela), rozsahu, druhu a množstiev materiálov, prác a technológii potrebných na riadne zrealizovanie budúceho diela v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní? Obsahuje doklad „výkaz-výmer“ všetky práce na riadne zhotovenie diela v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Materiál a rozsah stavebných výrobkov, prác a technológii definovaný v dodaných súťažných podkladoch predmetného obstarávania v časti „výkaz – výmer„ je v riadnom vzájomnom súlade s Projektovou dokumentáciou ďalej len „PD“ (výkresová časť, súhrnné správy, technické správy, tabuľky, výpočty, atď.),Stavebným povolením vrátane vyjadrení dotknutých strán konania a skutkovým stavom na mieste budúcej realizácie diela vrátane všetkých potrieb predmetnej stavby (diela), rozsahu, druhu a množstiev materiálov, prác a technológii potrebných na riadne zrealizovanie budúceho diela v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní. „Výkaz-výmer“ obsahuje všetky práce na riadne zhotovenie diela v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní.


Otázka č.3
Podľa § 42 ods. 9 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní „ Ak verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ vyžaduje konkrétnu značku, musí prijať aj inú značku, ktorej podmienky na udelenie sú rovnocenné podmienkam na udelenie vyžadovanej značky......“ Môže budúci zhotoviteľ pri dodržaní § 42 ods. 9 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní prípadne dodať inú ( ako je uvedené v Projektovej dokumentácii ) ekvivalentnú značku (pri zachovaní požadovaných parametrov) materiálu a technológií pri realizovaní predmetnej zákazky?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Budúci zhotoviteľ môže pri dodržaní §42 ods. 9 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní prípadne dodať inú ( ako je uvedené v Projektovej dokumentácii ) ekvivalentnú značku (pri zachovaní požadovaných parametrov) materiálu a technológií pri realizovaní predmetnej zákazky.
Možnosť použitia ekvivalentného riešenia je popísaná v súťažných podkladoch predmetnej zákazky v bodoch 2.4 až 2.9.

Otázka č.4
Stavebné materiály a technológie navrhnuté - obsiahnuté v predmetných súťažných podkladoch v časti PD sú bežne dostupné aktuálne na trhoch EÚ?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Stavebné materiály a technológie navrhnuté - obsiahnuté v predmetných súťažných podkladoch v časti PD sú bežne dostupné aktuálne na trhoch EÚ.

Otázka č.5
Sú súťažné podklady najmä v časti PD vzájomne a samostatne v bezchybnom súlade?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Súťažné podklady najmä v časti PD sú vzájomne a samostatne v bezchybnom súlade.

Otázka č. 6
Je PD vypracovaná riadne, úplne a správne a teda najmä obsahuje všetky potrebné konštrukčné riešenia, technické detaily, statiku, rezy, pohľady, skladby, všetky rozmery a výmery potrebné a nevyhnutné na riadne vykonanie diela?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
PD je vypracovaná riadne, úplne a správne a teda najmä obsahuje všetky potrebné konštrukčné riešenia, technické detaily, statiku, rezy, pohľady, skladby, všetky rozmery a výmery potrebné a nevyhnutné na riadne vykonanie diela.

Otázka č.7
Je PD vyhotovená a následne výrobne rozmerovo okótovaná tak, aby bolo dielo zrealizoveteľné v súlade a v rozsahu podľa dokladu „výkaz – výmer“?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
PD je vyhotovená a následne výrobne rozmerovo okótovaná tak, aby bolo dielo zrealizovateľné v súlade a v rozsahu podľa dokladu „výkaz – výmer“.

Otázka č.8
Sú rozmery a výmery uvedené v PD zosúladené so všetkými potrebami nevyhnutnými na riadne vykonanie diela?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Rozmery a výmery uvedené v PD sú zosúladené so všetkými potrebami nevyhnutnými na riadne vykonanie diela.

Otázka č. 9
Sú rozmery a výmery uvedené v PD zosúladené a presné so skutkovým stavom a jestvujúcimi miestnymi podmienkami na stavenisku?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Rozmery a výmery uvedené v PD sú zosúladené a presné so skutkovým stavom a jestvujúcimi miestnymi podmienkami na stavenisku.

Otázka č.10
Sú jednotlivé profesie v rámci PD vzájomne navrhnuté, technicky, rozmerovo a polohovo zosúladené?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Jednotlivé profesie v rámci PD sú vzájomne navrhnuté, technicky, rozmerovo a polohovo zosúladené.

Otázka č.11
Obsahuje PD všetko potrebné na riadne zrealizovanie diela bez nutnosti ďalších naviac prác, dodávok materiálov, tovarov a služieb nad rámec uvedených prác a dodávok materiálov, tovarov a služieb ( čo do ich druhu, množstva a objemu ) v doklade „výkaze – výmer“, ktorý tvorí súčasť súťažných podkladov v časti PD?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
PD obsahuje všetko potrebné na riadne zrealizovanie diela bez nutnosti ďalších naviac prác, dodávok materiálov, tovarov a služieb nad rámec uvedených prác a dodávok materiálov, tovarov a služieb ( čo do ich druhu, množstva a objemu ) v doklade „výkaze – výmer“, ktorý tvorí súčasť súťažných podkladov v časti PD.

Otázka č.12
Sú v PD zapracované a zohľadnené všetky podmienky a vyjadrenia všetkých dotknutých a kompetentných strán uvedených v rámci stavebného konania v zmysle stavebného zákona?

Otázka č.12
Sú v PD zapracované a zohľadnené všetky podmienky a vyjadrenia všetkých dotknutých a kompetentných strán uvedených v rámci stavebného konania v zmysle stavebného zákona?

Otázka č.13
Disponuje obstarávateľ ku dňu vyhlásenia obstarávania všetkými súhlasmi a vyjadreniami dotknutých orgánov, tretích strán a teda nebude už v cene potrebné dodatočne premietnuť ďalšie podmienky realizácie stavby?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Áno verejný obstarávateľ disponuje všetkými súhlasmi.

Otázka č.14
Žiadame o vysvetlenie, či sú množstvá a druh odpadov vyprodukovaných stavbou definované resp. obsiahnuté vo výkaze výmer v dostatočnom druhu a množstve?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Druhy odpadov vyprodukovaných stavbou sú definované v Technickej správe POV. Pre nakladanie s odpadom platí zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch ako aj vyhláška 365/2015 Z. z., ktorou sa ustanovuje Katalóg odpadov. Pri výstavbe sa predpokladá tvorba odpadu, ktorý podľa Katalógu odpadov je zatriedený podľa druhu a každý odpad je vyjadrený množstvom - v časti POV. Likvidácia stavebných odpadov nie je predmetom výkazu výmer, ale tvorí režijné náklady dodávateľa predmetnej stavby.
Odpady budú zhromažďované oddelene podľa druhov, evidované a bude doložené potvrdenie o spôsobe likvidácie alebo uskladnenia na riadenej skládke.

Otázka č.15
Ako bude konkrétne postupovať verejný obstarávateľ ( budúci objednávateľ ), keď sa počas realizácie diela vyskytne nevyhnutná potreba vykonať také práce , dodávky materiálov, tovarov a služieb čo do ich druhu, množstva a objemu ( tzv. naviac práce), ktoré nie sú obsiahnuté vo výkaze – výmere, ktorý bol podkladom súťažnej dokumentácie a následne vytvoril prílohu k zmluve o dielo?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Verejný obstarávateľ ako objednávateľ diela pri prípadnom výskyte naviac prác bude postupovať v zmysle platných právnych predpisov.

Otázka č.16
Je miesto na vykonanie diela bez akýchkoľvek právnych a/alebo skutkových vád (napr. podzemné inžinierske siete, nestabilné podložie, spodné vody a pod.), ktoré by neboli zrejmé zo súťažných podkladov a ktorých existencia by spôsobila predĺženie termínu realizácie diela a/alebo zvýšenie nákladov na zhotovenie diela?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Miesto na vykonanie diela je bez akýchkoľvek právnych a/alebo skutkových vád (napr. podzemné inžinierske siete, nestabilné podložie, spodné vody a pod.), ktoré by neboli zrejmé zo súťažných podkladov a ktorých existencia by spôsobila predĺženie termínu realizácie diela a/alebo zvýšenie nákladov na zhotovenie diela. Prekládky inžinierskych sietí sú zahrnuté v PD, v koordinačnej situácii a súhrnnej technickej správe.

Otázka č.17
Bol na mieste vykonania diela vykonaný geologický a hydrogeologický prieskum a ak áno majú jeho výsledky vplyv na termín realizácie diela a/alebo zvýšenie nákladov na zhotovenie diela?

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Na mieste vykonania diela bol vykonaný geologický a hydrogeologický prieskum a jeho výsledky boli použité pri návrhu zakladania objektu.

Otázka č.18
Má obstarávateľ zabezpečené financovanie zákazky tak, aby dodržal lehoty splatnosti záväzkov v súlade s ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení a bez ohľadu na lehoty splatnosti určené v obstarávateľom predloženej zmluve o dielo, ktoré by boli v rozpore s predmetným ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení? Ak nie, akým spôsobom zabezpečí obstarávateľ úhradu záväzkov v zákonných lehotách splatnosti v súlade s ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení?

Odpoveď verejného obstarávateľa.
Verejný obstarávateľ realizuje zákazku formou in-house. Zmluvný partner verejného obstarávateľa spoločnosti Nitrianska investičná s.r.o., IČO 36567761, Štefánikova trieda 60, Nitra je jeho „matka“ Mesto Nitra, teda verejný obstarávateľ je 100% dcérskou spoločnosťou Mesta Nitry. Mesto Nitra má zabezpečené financovanie prostredníctvom zmluvy o pôžičke zo Štátneho fondu rozvoja bývania, zmluvy o poskytnutí dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR ako aj z vlastných zdrojov.

Otázka č.19
Má obstarávateľ osobitne zmluvne ošetrenú právnu zodpovednosť projektanta za projektovú dokumentáciu – jej vady, spracovanú a predloženú do verejného obstarávania (t.z. PD, VV, skutkový stav a pod.) a ak áno, akým spôsobom projektant zodpovedá za vady spracovanej projektovej dokumentácie (tzn. či je zodpovednosť nejako obmedzená, aké sú podmienky na jej uplatnenie, ako dlho zodpovednosť trvá a pod.)? Bude obstarávateľ znášať zvýšené náklady vyvolané vadami projektovej dokumentácie? Ak nie, je v prípade nárokov zhotoviteľa na zvýšenie ceny diela v dôsledku vád projektovej dokumentácie, ktoré bude obstarávateľ odmietať zhotoviteľovi uhradiť, pripravený a zaväzuje sa obstarávateľ nároky zo zodpovednosti za vady projektovej dokumentácie postúpiť z obstarávateľa na zhotoviteľa

Odpoveď verejného obstarávateľa:
V prílohe Vám posielam zmluvu na vypracovanie realizačnej projektovej dokumentácie, kde sú uvedené ustanovenia ohľadom zodpovednosti projektanta.

Otázka č.20
Z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky vládou Slovenskej republiky uznesením vlády Slovenskej republiky č. 111 z 11.03.2020 a pandémie ochorenia COVID-19 vyhlásenej dňa 11. 03. 2020, Vás týmto žiadame o vysvetlenie príp. doplnenie súťažných podkladov, či je možné bankovú zábezpeku podať v súťažnej ponuke iba vo forme elektronického dokumentu s kvalifikovaným elektronickým podpisom banky, resp. poisťovne v súlade s nariadením eIDAS a nie je nutné bankovú záruku posielať v listinnej podobe na adresu verejného obstarávateľa ako uvádzate v súťažných podkladoch. Máme za to, že v tejto mimoriadnej situácii je potrebné zamedziť kontakt ako s úradmi, bankami tak aj poštou a tým pádom minimalizovať šírenie pandémie COVID-19.

Odpoveď verejného obstarávateľa:
Verejný obstarávateľ trvá na predložení bankovej záruky v listinnej podobe doručenej verejnému obstarávateľovi v lehote na predkladanie cenových ponúk.