Status: Ongoing

Server time: 22.05.2024 13:50

Tender card #01/2020
Diely III. Nitra, BD Kmeťova ulica Územie „B“ C-307 Tokajská, Nitra + TV

Message detail #75497

Delivery date and time
21.05.2020 13:53:31
From
Nitrianska investičná, s.r.o.
To
All
Type
Other
Subject
Upresnenie a doplnenie odpovedí na žiadosť o vysvetlenie a doplnenie SP.

Dobrý deň.
Verejný obstarávateľ upresňuje a doplňuje odpovede na vybrané otázky zo žiadosti o vysvetlenie a doplnenie jedného z uchádzačov:

Otázka č.18
Má obstarávateľ zabezpečené financovanie zákazky tak, aby dodržal lehoty splatnosti záväzkov v súlade s ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení a bez ohľadu na lehoty splatnosti určené v obstarávateľom predloženej zmluve o dielo, ktoré by boli v rozpore s predmetným ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení? Ak nie, akým spôsobom zabezpečí obstarávateľ úhradu záväzkov v zákonných lehotách splatnosti v súlade s ust. 340b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v platnom znení?

Odpoveď verejného obstarávateľa.
Podľa § 340b ods. 1 Obchodného zákonníka: "Ak je dlžníkom subjekt verejného práva podľa § 261 ods. 3 a 5, je tento povinný splniť peňažný záväzok z dodania tovaru alebo poskytnutia služby v lehote splatnosti 30 dní odo dňa doručenia dokladu alebo 30 dní odo dňa poskytnutia riadneho plnenia veriteľom, podľa toho, ktorý z týchto dní nastal neskôr. Ustanovenie predchádzajúcej vety neplatí, ak výslovné zmluvné dojednanie dlhšej lehoty na splnenie peňažného záväzku nie je v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa podľa § 369d, takéto osobitné dojednanie odôvodňuje povaha predmetu plnenia záväzku a dohodnutá lehota splatnosti nepresiahne 60 dní."

Podľa návrhu Zmluvy o dielo , Čl. VI ods. 6.5: "Objednávateľ uhradí faktúru zhotoviteľa najneskôr do 30 dní po jej doručení. Objednávateľ nie je v omeškaní ak uhradí faktúru do 30 dní po jej doručení, ale v termíne, ktorý je na faktúre uvedený ako deň splatnosti. Za deň uhradenia príslušnej faktúry sa rozumie deň pripísania finančných prostriedkov na účet zhotoviteľa.

Vzhľadom na uvedené máme za to, že zmluvné dojednania v Zmluve o dielo o zaplatení za dodané plnenie v lehote 30 odo dňa doručenia faktúry je v plnom súlade so zákonom stanovenou lehotou splatnosti faktúr podľa Obchodného zákonníka (rovnako 30 dní), pričom dávame do pozornosti, že podľa citovaného ustanovenia Obchodného zákonníka by lehota splatnosti mohla byť aj dlhšia - až 60 dní.

Obstarávateľ je zároveň toho názoru, že ustanovenie § 340b Obchodného zákonníka na sa na zákazku, ktorej predmetom je uskutočnenie stavebných prác (ako je to v prípade obstarávanej zákazky) nevzťahuje, nakoľko nastavuje lehotu splatnosti faktúr len vo vzťahu k zákazkám, ktorých predmetom je dodanie tovaru alebo poskytnutie služby ( viď. druhové delenie zákaziek podľa § 3 ods. 2,3,4 zákona o verejnom obstarávaní).

Otázka č.19
Má obstarávateľ osobitne zmluvne ošetrenú právnu zodpovednosť projektanta za projektovú dokumentáciu – jej vady, spracovanú a predloženú do verejného obstarávania (t.z. PD, VV, skutkový stav a pod.) a ak áno, akým spôsobom projektant zodpovedá za vady spracovanej projektovej dokumentácie (tzn. či je zodpovednosť nejako obmedzená, aké sú podmienky na jej uplatnenie, ako dlho zodpovednosť trvá a pod.)? Bude obstarávateľ znášať zvýšené náklady vyvolané vadami projektovej dokumentácie? Ak nie, je v prípade nárokov zhotoviteľa na zvýšenie ceny diela v dôsledku vád projektovej dokumentácie, ktoré bude obstarávateľ odmietať zhotoviteľovi uhradiť, pripravený a zaväzuje sa obstarávateľ nároky zo zodpovednosti za vady projektovej dokumentácie postúpiť z obstarávateľa na zhotoviteľa

Odpoveď verejného obstarávateľa.
V prípade exaktného preukázania vád PD, v dôsledku ktorých by došlo k zmene nákladov stavby, budú zmluvné strany v otázke úpravy ceny diela postupovať v zmysle § 18 ZoVO. Zodpovednostné nároky za prípadné vady PD budú riešené v intenciách účastníkov zmluvného vzťahu, t. j. objednávateľa PD a projektanta. V tejto súvislosti upozorňujeme tiež na všeobecnú prevenčnú povinnosť predchádzania škodám, a teda pokiaľ momentálne indikujete určité vady v PD, je potrebné na ne obstarávateľa bezodkladne upozorniť s ohľadom na minimalizovanie budúcich škôd a vznik právne konfliktných situácií.