Status: Completed

Server time: 19.05.2024 16:14

Tender card #2020/1/cyklo
Výstavba cyklistických komunikácii: úsek Lopušná - Lučivná

Message detail #81825

Delivery date and time
12.07.2020 19:14:38
From
Obec Lučivná
To
All
Type
Competition requirements
Subject
Vysvetlenie súťažných podkladov

Dobrý deň,
Na základe Vašej žiadosti jedného zo záujemcov o vysvetlenie Vám dávame nasledovné odpovede na otázky položené v žiadosti o vysvetlenie:
Otázka č.1
Prečo niektoré doklady pre časť "F" Zmluvy o dielo "Technické riešenie zhotoviteľa" verejný obstarávateľ požaduje predložiť do súťažnej ponuky a niektoré predkladá následne len uchádzač, ktorý bol vyhodnotený na prvom mieste v zmysle bodu č.26?
K otázke č.1
V bode 26 súťažných podkladov je odpoveď na Vašu otázku zodpovedaná. Na základe Rozhodnutia Rady ÚVO č.10930-9000/2018 zo dňa 23.10.2018 bolo stanovené, že nie je možné už pri predkladaní ponúk požadovať dokumenty/doklady, ktoré sa vydávajú podľa národnej legislatívy – t.j. v našom prípade osvedčenie o odbornej spôsobilosti stavbyvedúceho, oprávnenie na výkon geodetických prác. V prípade požadovania týchto dokladov už v ponuke, by mohlo dôjsť k znevýhodneniu napr. uchádzačov z iných krajín ako je SR. Uchádzač vyplní požadované prílohy k časti „F“ ZoD, pričom konkrétny doklad (napr. osvedčenie stavbyvedúceho) v prípade, že sa stane úspešným uchádzačom, predloží následne v zmysle podmienok uvedených v bode 26. súťažných podkladov.
Otázka č.2
Požiadavky ako napríklad číslo povolenia na prevádzku, predloženie platného povolenia na prevádzku atď. sú podľa nášho názoru neopodstatnené a získanie týchto informácií je pre uchádzača v čase predkladania ponuky administratívne náročné a môže predstavovať neprekonateľnú prekážku. Zároveň neprimeraným spôsobom zvýhodňujú potenciálnych záujemcov, ktorí disponujú požadovaným výrobným zariadením.
Podľa nášho názoru predloženie časti "F" Zmluvy o dielo "Technické riešenie zhotoviteľa" je relevantné pred podpisom zmluvy s úspešným uchádzačom. Žiadame verejného obstarávateľa, aby časť „F“ Zmluvy o dielo "Technické riešenie zhotoviteľa" v celom rozsahu predkladal len uchádzač vyhodnotený na prvom mieste a to z dôvodu, že prijatím ponuky uchádzača verejným obstarávateľom sa predbežné technické riešenie stáva záväzným technickým riešením pre realizáciu diela.
K otázke č.2
Nejedná sa o otázku na vysvetlenie súťažných podkladov, ale požiadavkou na zmenu zmluvných podmienok, pričom nie je dôvod na zmenu zmluvných podmienok.
Pozn.: Ponuka sa predkladá formou predpísaného vzorového návrhu vybraných častí ZoD. Výkladové stanovisko ÚVO č.1/2013: „...Verejný obstarávateľ je ten, ktorý určuje podmienky, za ktorých sa bude zákazka realizovať pri dodržaní základných princípov verejného obstarávania, pričom najmä obchodnoprávne a občianskoprávne predpisy umožňujú v rámci obchodných podmienok vytvoriť výhodnejšiu situáciu v prospech verejného obstarávateľa ako objednávateľa stavebných prác. ....“
Otázka č.3
Čo verejný obstarávateľ sleduje požiadavkou napr. parcelné číslo umiestnenia výrobného zariadenia betónových (asfaltových) zmesí?
K otázke č.3
Verejný obstarávateľ má na základe uvedených p.č. možnosť nespochybniteľne preveriť hodnovernosť predloženého dokladu prostredníctvom verejne dostupného štátneho portálu katastra nehnuteľností.

Záver:
Vysvetlenie dávame a to napriek tomu, že žiadosť záujemcu považujeme vzhľadom na dátum ako aj čas jej podania, za pokus o obštrukčné konanie, pretože nemožno súhlasiť s tým, že bola podaná v zmysle §113 ods.7 Zákona o verejnom obstarávaní „dostatočne vopred“.


Ing. Slavko Žilinčík - splnomocnená osoba pre predmetné VO