Status: Trwająca

Czas serwera: 09.05.2024 23:21

Karta zamówienia #00865/2020
Oprava nevyhovujúcich elektrických rozvodov

Szczegóły wiadomości #108650

Data i czas doręczenia
15.01.2021 20:04:48
Od
Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky
Komu
Wszystkim
Typ
Inne
Temat
Vysvetlenie informácií potrebných na vypracovanie ponuky a na preukázanie splnenia podmienok účasti k zákazke

Vysvetlenie informácií potrebných na vypracovanie ponuky a na preukázanie splnenia podmienok účasti k zákazke

Oprava nevyhovujúcich elektrických rozvodov

zverejnenej vo vestníku 266/2020 pod číslom 45178-WYP dňa 18. 12. 2020.

Otázka uchádzača

Dobrý deň p. inžinier obraciam sa na vás s otázkou k § 32 ods. 1 písm. b, zákona o verejnom obstarávaní, kde je potrebné doložiť potvrdenia od sociálnej a zdravotnej poisťovne. Dňa 2.1.2021 som telefonicky oslovil pracovníčku sociálnej poisťovne a tá mi odpovedala, že písomné potvrdenie o tom, že naša spoločnosť nemá nedoplatky na soc. poistení mi nedokáže doručiť včas v dôsledku aktuálnej pandemickej situácie.
Nakoľko naša spoločnosť doposiaľ nemala v evidencii žiadnych zamestnancov, všetci naši pracovníci (montéri, elektrikári...) sú SZČO je možné § 32 ods. 1 zákona o verejnom obstarávaní zdokladovať čestným prehlásením?

Pokiaľ sa jedná o daňové nedoplatky, zoznam o daňových nedoplatkoch prestala finančné správa aktualizovať - kópia textu
"Finančná správa na základe zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 („lex korona“) neaktualizuje zverejnený zoznam daňových dlžníkov. Posledné stavy nedoplatkov sú k 29.2.2020, a takto ostanú až do ukončenia opatrení. Cieľom je zabrániť potenciálnym negatívnym dôsledkom na niektorých daňovníkov, ktorí by v dôsledku neaktuálneho stavu mohli mať problémy pre získanie dotácie, úveru, štátnych príspevkov a pod. " ( finstat 12.1.2021)
Naša spoločnosť patrí medzi mesačných platcov DPH no aktuálne máme všetky záväzky voči štátu uhradené.
V závere ešte raz pripomeniem otázku, či je možné § 32 ods. 1 písm. zdokladovať čestným prehlásením, nakoľko dané potvrdenia aktuálne nie je možné získať vôbec, prípadne v termíne ukončenia VO.

Odpoveď

V súvislosti s ochorením COVID -19 vydal Úrad pre verejné obstarávanie (úrad) všeobecné metodické usmernenie 1-2020 zo dňa 18.05.2020 k problematike preukazovanie podmienok účasti podľa § 32 ods. 1 písm. b), c) zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ZVO) v nadväznosti na legislatívu prijatú v súvislosti s koronavírusom Covid-19, ktoré je zverejnené na stránke úradu v časti Všeobecné metodické usmernenia – zákon č. 343/2015 Z. z. (https://www.uvo.gov.sk/legislativametodika-dohlad/metodicke-usmernenia/vseobecne-metodicke-usmernenia-zakon-c-3432015-z-z--51e.html)


V súlade s § 114 ods. 1 ZVO je možné predbežne nahradiť doklady určené verejným obstarávateľom na preukázanie splnenia podmienok účasti jednotným európskym dokumentom podľa § 39 ZVO alebo čestným vyhlásením, v ktorom uchádzač vyhlási, že spĺňa všetky podmienky účasti určené verejným obstarávateľom a poskytne verejnému obstarávateľovi na požiadanie doklady, ktoré čestným vyhlásením nahradil.
Hospodársky subjekt môže v čestnom vyhlásení uviesť aj informácie o dokladoch, ktoré sú priamo a bezodplatne prístupné v elektronických databázach, vrátane informácií potrebných na prístup do týchto databáz, a informácie o dokladoch, ktoré verejnému obstarávateľovi predložil v inom verejnom obstarávaní a sú naďalej platné.
Ak hospodársky subjekt použije čestné vyhlásenie, verejný obstarávateľ môže na účely zabezpečenia riadneho priebehu verejného obstarávania postupovať podľa § 39 ods. 6. Verejný obstarávateľ postupuje podľa § 39 ods. 7 a 8, ak čestné vyhlásenie obsahuje aj informácie podľa druhej vety.