Status: Trwająca

Czas serwera: 18.07.2024 19:32

Karta zamówienia #2022/1/Do/DZI
Podpora dobudovania základnej technickej infraštruktúry v Dobšinej

Szczegóły wiadomości #196738

Data i czas doręczenia
24.03.2022 17:24:38
Od
Mesto Dobšiná
Komu
Wszystkim
Typ
Dokumenty przetargowe
Temat
Odpoveď na žiadosť o vysvetlenie.

Dňa 23.3.2022 jeden zo záujemcov zaslal verejnému obstarávateľovi nižšie uvedenú „žiadosť o vysvetlenie súťažných podkladov“

 

Dobrý deň, dovoľujeme si verejného obstarávateľa požiadať, aby vypustil podmienku účasti týkajúcu sa § 34 ods.1 písm. j) ZVO predložením údajov o strojovom, prevádzkovom alebo technickom vybavení:

Požiadavka na zmluvné zabezpečenie obaľovne už vo fáze podania ponuky nie je primerané, pôsobí diskriminačne a obmedzuje hospodársku súťaž a to najmä z dôvodu, že v prípade ak uchádzači nemajú v danom regióne k dispozícii vlastnú obaľovňu, pričom potencionálny dodávatelia asfaltových zmesí podmieňujú uzatvorenie zmluvy o dodávke asfaltu určitým minimálnym odberom, pričom zmluvu neuzavrú pokiaľ nie je tento minimálny odber zmluvne dohodnutý. To samozrejme znamená, že neposkytne svoje zariadenie na preukázanie technickej spôsobilosti dodávateľovi, ktorý nemá vopred istý úspech v zákazke. Úrad pre verejné obstarávanie sa už niekoľkokrát v minulosti vyjadroval k požiadavke na preukazovanie zmluvného zabezpečenia obaľovačky už v procese predkladania ponúk ako diskriminačné a takýto postup verejného obstarávateľa je priamo v rozpore s § 38 ods. 5 zákona o verejnom obstarávaní a princípom nediskriminácie uchádzačov a záujemcov a hospodárnosti podľa § 10 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní.

V zmysle vyššie uvedeného žiadame verejného obstarávateľa, aby upravil podmienky účasti tak, že vypustí podmienku účasti podľa § 34 ods.1 písm. j) ZVO predložením údajov o strojovom, prevádzkovom alebo technickom vybavení, ktoré má uchádzač alebo záujemca k dispozícií na uskutočnenie stavebných prác alebo na poskytnutie služby:

1./ Uchádzač uvedie údaje o výrobných zariadeniach navrhovaných a dostupných výhradne pre realizáciu predmetu zákazky - výrobňa(e) asfaltového betónu, ktoré budú použité pri realizácii zákazky, pričom údaje budú obsahovať nasledujúce informácie: opis (typ, značka, model, sídlo a korešpondenčná adresa), výkon/kapacita, vek zariadenia v rokoch, vlastníctvo resp. prenájom). Výrobné zariadenia musia spĺňať TKP 6 Ministerstva dopravy a výstavby SR. Prenájom výrobného zariadenia je potrebné zdokumentovať predložením dokladom o prenájme. Doklad o prenájme výrobného zariadenia možno nahradiť písomným vyhlásením vlastníka výrobného zariadenia, v ktorom sa vlastník zaviaže, že pre uchádzača v čase realizácie zákazky zabezpečí výrobu požadovaných asfaltobetónových zmesí v množstve potrebnom pre realizáciu predmetnej zákazky.

 

Dňa 24.3.2022 bola dotyčnému záujemcovi zaslaná nasledovná odpoveď:

 

Vaša požiadavka napriek skutočnosti, že ste ju nazvali "žiadosťou o vysvetlenie súťažných podkladov", nezodpovedá postupu podľa §113 ods. 7 zákona NR SR č. 343/2015 Z. z. v platnom znení, nakoľko, ako je z textu zrejmé, ide o požiadavku na zmenu podmienok uvedených v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a teda nejedná sa o žiadosť o vysvetlenie súťažných podkladov, a preto nie je čo vysvetľovať.

Pozn.: Vzhľadom na termín podania a text Vašej "žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov" je na mieste indícia, že sa jedná o obštrukčné konanie zo strany záujemcu.

  

Ing. Slavko Žilinčík - splnomocnená osoba pre predmetné VO