Status: Trwająca

Czas serwera: 04.07.2024 17:20

Karta zamówienia #52802
CENTRÁLNY CHLADIACI SYSTÉM PRE HYDINOVÝ BITÚNOK (NOVOVYHLÁSENÉ)

Szczegóły wiadomości #509562

Data i czas doręczenia
26.02.2024 23:25:03
Od
HSH spoločnosť s ručením obmedzeným
Komu
Wszystkim
Typ
Inne
Temat
Žiadosť o nápravu č. 2 - Zamietnutie žiadosti o nápravu

Vážený uchádzač Primachlad, a.s.,


na Vašu otázku:

Obstarávateľ uviedol v návrhu zmluvy o dielo v bode č. 3 čl. IX. Záručné podmienky, citujem:
V prípade, ak Zhotoviteľ neodstráni poruchu v dohodnutom termíne, je povinný Objednávateľovi nahradiť celú výšku vzniknutej škody na vyrábaných a skladovaných produktoch Objednávateľa a zaplatiť Objednávateľovi zmluvnú pokutu vo výške 100 000,- EUR.
Takto formulovaná požiadavka záručných podmienok ohľadne zmluvnej pokuty vo výške 100 000,- eur je vysoko nad rámec prípustných záručných podmienok, je diskriminačná a sme presvedčení, že má slúžiť len na odradenie potenciálnych uchádzačov v predmetnej verejnej súťaži. Naša spoločnosť je etablovaným partnerom na slovenskom trhu v oblasti čpavkových chladiacich zariadení s vyše 20 ročnou praxou a ešte sme sa nikde nestretli s takto formulovanými záručnými podmienkami ohľadne úhrady zmluvnej pokuty vo výške 100 000,- eur za každý jeden prípad. Takto formulované záručné podmienky sú diskriminačné, neprimerané, ktoré nezabezpečia rovnaký prístup pre uchádzačov ale vytvárajú neopodstatnené prekážky k otvorenej súťaži čo je možné považovať za závažné porušenie základných princípov verejného obstarávania.

Obstarávateľ je pri zadávaní zákaziek je povinný rešpektovať základné princípy práva Európskej únie, zakotvené v zákone o verejnom obstarávaní. Podľa zákona o verejnom obstarávaní pri zadávaní zákaziek sa musí uplatňovať princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti.


Návrh žiadateľa na vybavenie žiadosti o nápravu v bode č. 2 podľa § 164, odsek 2, písm. e) zákona č.
343/2015 Z.z.
Žiadame obstarávateľa o zmenu textu predmetného bodu č. 3 čl. IX. Záručné podmienky, kde navrhujeme
nasledovné zmenu v znení:

V prípade, ak Zhotoviteľ neodstráni poruchu v dohodnutom termíne, je povinný Objednávateľovi nahradiť
celú výšku vzniknutej škody na vyrábaných a skladovaných produktoch Objednávateľa.
Ak obstarávateľ nevyhovie našej žiadosti o úpravu bodu č. 3 čl. IX. Záručné podmienky, kde by vypustil text
„a zaplatiť Objednávateľovi zmluvnú pokutu vo výške 100 000,- EUR“, sme pripravení využiť všetky právne
kroky za účelom ochrany záujmov spoločnosti PRIMACHLAD, a.s. ako aj zdrojov financovania z prostriedkov
Európskej únie, počnúc podaním Námietky na Úrad pre verejné obstarávanie a podaním podnetu na
Poľnohospodársku platobnú agentúru SR.


poskytujeme odpoveď:


Výsledkom výberu víťazného uchádzača je zariadenie, ktoré bude pre spoločnosť slúžiť na jej výrobný proces. Zmluvné podmienky ktoré spoločnosť nastavila sú štandardné pre dané obchodné prípady.

Zároveň sa jedná o zákazku mimo Zákona o verejnom obstarávaní, preto citované skutočnosti nie sú pre tento proces výberu víťazného uchádzača relevantné.


Nastavenie zmluvných podmienok je z uvedeného dôvodu:

Spoločnosť HSH spoločnosť s rušením obmedzeným sa zaoberá spracovaním hydinového mäsa. V procese spracovania mäsa je nevyhnutné zachovať legislatívne nastavené teploty počas celej doby spracovania mäsa ako aj jeho skladovania. V prípade, ak príde k porušeniu teplotného reťazca, takéto hydinové mäso nie je možné uviesť do predaja a je potrebné ho zaradiť do odpadu. Preto je nevyhnutné, aby neprišlo k výpadkom chladiaceho systému nakoľko to prináša veľké straty pre spracovateľa a ohrozenie potravinovej bezpečnosti. Ak príde k výpadku chladiaceho systému, dochádza k znehodnoteniu spracovávanej suroviny ako aj hotových výrobkov a k potrebe ich likvidácie v rámci odpadu v kafilerickom zariadení. Preto je v rámci zmluvy zadefinovaná náhrada škody na vyrábaných a skladovaných produktoch. Hodnota každodenne vyrábaných a skladovaných výrobkov predstavuje hodnotu niekoľko sto tisíc EUR. Okrem toho vznikajú pre spracovateľa hydinového mäsa ďalšie súvisiace náklady v desiatkach tisíc EUR ako sú: poplatok za odovzdanie odpadu (pokazených výrobkov a výrobkov s porušeným teplotným reťazcom) do kafilérie, pokuty a sankcie zo strany obchodných reťazcov za nedodanie objednaných výrobkov do obchodu, pokuty za nedodržanie teplotného reťazca pri kontrole zo strany veterinárnej kontroly ako aj obchodných reťazcov, zníženie hodnotenia spracovateľa mäsa pri audite zo strany obchodného reťazca, čím sa sťažuje možnosť predaja výrobkov do obchodného reťazca. Spracovateľ hydiny má presne dojednané termíny a množstvá živej hydiny, ktoré má spracovávať v konkrétnych termínoch. Tieto termíny nie je možné meniť. V prípade ak spracovateľ nedodá objednanú hydinu v požadovanom čase a množstve do obchodného reťazca, je okamžite nahradený iným dodávateľom hydinového mäsa a návrat dodávok do obchodného reťazca je proces veľmi zdĺhavý, nakoľko ide pre nich o problémového dodávateľa a preto spracovateľ stratí svoju pozíciu na trhu a dobré meno.

Preto je v zmluvných podmienkach okrem náhrady škody na vyrábaných a skladovaných produktoch zadefinovaná aj zmluvná pokuta vo výške 100 000,- EUR, ktorá má slúžiť na čiastočné pokrytie všetkých vyššie uvedených nákladov, v prípade neskorého nástupu na servis.