Status: Trwająca

Czas serwera: 04.07.2024 17:20

Karta zamówienia #52802
CENTRÁLNY CHLADIACI SYSTÉM PRE HYDINOVÝ BITÚNOK (NOVOVYHLÁSENÉ)

Szczegóły wiadomości #509984

Data i czas doręczenia
27.02.2024 15:51:19
Od
HSH spoločnosť s ručením obmedzeným
Komu
Wszystkim
Typ
Inne
Temat
Žiadosť o vysvetlenie č. 4

Dobrý deň

Reagujem na Vašu odpoveď na vysvetlenie, kde sme namietali bod č. 3 čl. IX. Záručné podmienky, citujem:
V prípade, ak Zhotoviteľ neodstráni poruchu v dohodnutom termíne, je povinný Objednávateľovi nahradiť celú výšku vzniknutej škody na vyrábaných a skladovaných produktoch Objednávateľa a zaplatiť Objednávateľovi zmluvnú pokutu vo výške 100 000,- EUR.

V rámci Vašej odpovede ste uviedli:
Spoločnosť HSH spoločnosť s rušením obmedzeným sa zaoberá spracovaním hydinového mäsa. V procese spracovania mäsa je nevyhnutné zachovať legislatívne nastavené teploty počas celej doby spracovania mäsa ako aj jeho skladovania. V prípade, ak príde k porušeniu teplotného reťazca, takéto hydinové mäso nie je možné uviesť do predaja a je potrebné ho zaradiť do odpadu. Preto je nevyhnutné, aby neprišlo k výpadkom chladiaceho systému nakoľko to prináša veľké straty pre spracovateľa a ohrozenie potravinovej bezpečnosti. Ak príde k výpadku chladiaceho systému, dochádza k znehodnoteniu spracovávanej suroviny ako aj hotových výrobkov a k potrebe ich likvidácie v rámci odpadu v kafilerickom zariadení. Preto je v rámci zmluvy zadefinovaná náhrada škody na vyrábaných a skladovaných produktoch. Hodnota každodenne vyrábaných a skladovaných výrobkov predstavuje hodnotu niekoľko sto tisíc EUR. Okrem toho vznikajú pre spracovateľa hydinového mäsa ďalšie súvisiace náklady v desiatkach tisíc EUR ako sú: poplatok za odovzdanie odpadu (pokazených výrobkov a výrobkov s porušeným teplotným reťazcom) do kafilérie, pokuty a sankcie zo strany obchodných reťazcov za nedodanie objednaných výrobkov do obchodu, pokuty za nedodržanie teplotného reťazca pri kontrole zo strany veterinárnej kontroly ako aj obchodných reťazcov, zníženie hodnotenia spracovateľa mäsa pri audite zo strany obchodného reťazca, čím sa sťažuje možnosť predaja výrobkov do obchodného reťazca. Spracovateľ hydiny má presne dojednané termíny a množstvá živej hydiny, ktoré má spracovávať v konkrétnych termínoch. Tieto termíny nie je možné meniť. V prípade ak spracovateľ nedodá objednanú hydinu v požadovanom čase a množstve do obchodného reťazca, je okamžite nahradený iným dodávateľom hydinového mäsa a návrat dodávok do obchodného reťazca je proces veľmi zdĺhavý, nakoľko ide pre nich o problémového dodávateľa a preto spracovateľ stratí svoju pozíciu na trhu a dobré meno.
Preto je v zmluvných podmienkach okrem náhrady škody na vyrábaných a skladovaných produktoch zadefinovaná aj zmluvná pokuta vo výške 100 000,- EUR, ktorá má slúžiť na čiastočné pokrytie všetkých vyššie uvedených nákladov, v prípade neskorého nástupu na servis.

Rozumieme Vašej odpovedi správne, že si obstarávateľ bude uplatňovať náhradu škodu a s tým spojenú pokutu vo výške 100 000,- eur podľa bodu č. 3 čl. IX. Záručné podmienky len v prípade, kedy bude preukázateľne spôsobená obstarávateľovi škoda výpadkom chladiaceho zariadenia, teda že musel prerušiť výrobný proces spracovania mäsa a došlo k znehodnoteniu spracovávanej suroviny?


Odpoveď:

V znení zmluvy o dielo je uvedené:
Zhotoviteľ zabezpečí v rámci záručného servisu odstránenie poruchy zariadenia najneskôr do 6 hodín od jej nahlásenia z dôvodu potreby nepretržitého chladenia výrobných a skladovacích priestorov Objednávateľa. V prípade, ak Zhotoviteľ neodstráni poruchu v termíne vyššie uvedenom, je povinný Objednávateľovi nahradiť celú výšku vzniknutej škody na vyrábaných a skladovaných produktoch Objednávateľa a zaplatiť Objednávateľovi zmluvnú pokutu vo výške 100 000,- EUR.

Pri spracovaní mäsa z platnej legislatívy vyplýva, že akékoľvek zvýšenie teploty počas výrobného procesu alebo procesu skladovania nad legislatívou stanovenú hodnotu, znamená výrazné zníženie kvality, záručnej doby a potravinovej bezpečnosti produktov. Celá vyrábaná a skladovaná produkcia je pozastavená z ďalšieho použitia a podlieha kontrole zo strany veterinárnej správy a laboratórnym rozborom, na základe ktorých sa rozhodne o ich likvidácii alebo prípadnom možnom čiastočnom použití na tepelné opracovanie za vzniku obrovských strát. Preto je nevyhnutné, aby dodávateľ navrhol kvalitné zariadenie tak, aby spĺňalo pre dotovanú osobu základné hygienické normy bez ekonomických strát a aby boli poruchy odstránené okamžite.