Status: Ongoing

Server time: 02.05.2024 02:29

Tender card #00072/2022/4400
Výmena batérii v UPS DC VaV

Message detail #189337

Delivery date and time
02.03.2022 11:20:25
From
Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky
To
All
Type
Competition requirements
Subject
Vysvetľovanie súťažných podkladov č.1

Otázka záujemcu 

Dobrý deň!
- Je možné ponúknuť aj akumulátor 12V/26 Ah? Akumulátory s kapacitou 24-26-28 Ah sú inštalované v identickej mechanike a rozdiel v kapacite je zanedbateľný.
Dôvod: Rozšírilo by sa portfólio ponúknutých akumulátorov a skvalitnila by sa hospodárska súťaž s dôrazom na úsporu rozpočtových prostriedkov.
Dôvod2: V rámci ponuky akumulátorov na trhu sú dvaja výrobcovia presne typu 12V/28Ah
- Je možné do racku / batériového bloku umiestniť akumulátory 12V/33Ah s rozmermi L-195 mm , W-166 mm , H-155 mm ?


Odpoveď verejného obstarávateľa


Akumulátory s nižšou kapacitou ako 28 Ah (24-26 Ah) môžu na prvý dojem pôsobiť ako zanedbateľne zníženie kapacity, čo však platí len v prípade, ak porovnávame dva akumulátory medzi sebou. V DC však mame nainštalovane UPS s celkovým počtom 640 ks akumulátorov a tu by už bol pokles celkovej kapacity UPS značný, čo by sa negatívne najviac prejavilo po čase v prevádzke, kedy postupne počas životnosti akumulátorov klesá ďalej ich kapacita. Následne pri výpadku DA sa môžu objaviť nečakane problémy (praktická skúsenosť s požiarom pri nenabehnutí DA v prípade živelnej pohromy).

V DC potrebujeme UPS, kt. si udržia projektovanú kapacitu počas celej technickej životnosti akumulátorov.

 

Čo sa týka rozmerov, výrobca Newave nadimenzoval batériové skrine na akumulátory rozmerov L = 165 mm, W = 125 mm, H = 175 mm, M = 10,5kg.

S ohľadom na statickú únosnosť konštrukcie skrine a s ohľadom na teplotnú záťaž / chladenie skríň je svojvoľná zmena akumulátorov za rozmerovo iné v rozpore s požiadavkami na bezpečnú prevádzku (opäť praktická skúsenosť s požiarom modulu pri záťažovom teste).

Rozmerovo iné batérie by bol problém aj zapojiť na jestvujúcu kabeláž a bolo by nutne vymeniť celu kabeláž v skriniach.

 

Akékoľvek zmeny akumulátorov (rozmery alebo kapacita) sú prípustne len v prípade, ak by menila cela technológia UPS vrátane skríň a meničov, pri dodŕžaní celkovej projektovanej kapacity UPS, my však v tejto chvíli potrebujeme vymeniť len akumulátory po technickej životnosti (so zníženou kapacitou).


Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti verejný obstarávateľ trvá na pôvodnom opise predmetu zákazky.