Status: Ongoing

Server time: 03.07.2024 17:33

Tender card #1/2022
Šport aréna Malacky

Message detail #227848

Delivery date and time
27.05.2022 11:45:52
From
Šport aréna Malacky s. r. o.,
To
All
Type
Other
Subject
Vysvetlenie SP č. 24

Otázka č.1

Podľa § 42 ods. 1 v spojení s § 10 zákona č. 343/2015o verejnom obstarávaní má povinnosť verejný obstarávateľ ( budúci objednávateľ ) poskytnúť záujemcom ( budúcim zhotoviteľom) také súťažné podklady, ktoré obsahujú jednoznačný, úplný, nestranný, bezchybný a transparentne spracovaný opis predmetu zákazky, aby jednotliví záujemcovia nemali problém s vypracovaním svojich cenových ponúk a súčasne bola zabezpečená vzájomná porovnateľnosť ponúk uchádzačov. Sú vypracované súťažné podklady vo vzájomnej súvislosti a každá ich jednotlivá časť v bezchybnom stave a vzájomnom súlade tak, že spĺňajú podmienky ust. § 42 ods. 1 v spojení zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní?

 

Otázka č.2

Je materiál a rozsah stavebných výrobkov, prác a technológií definovaný v dodaných súťažných podkladoch predmetného obstarávania v časti „ výkaz, výmer“ v riadnom vzájomnom súlade s projektovou dokumentáciou ďalej len „ PD „(výkresová časť, súhrnné správy, technické správy, tabuľky, výpočty, atď. ). Stavebným povolením vrátane vyjadrení dotknutých strán konania a skutkovým stavom na mieste budúcej realizácie diela vrátane všetkých potrieb predmetnej stavby (diela), rozsahu, druhu a množstiev materiálov, prác a technológií potrebných na riadne zrealizovanie budúceho diela v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní? Obsahuje doklad „ výkaz výmer“ všetky práce na riadne zhotovenie v rozsahu požadovanom obstarávateľom vo verejnom obstarávaní ?

Otázka č.3

Podľa § 42 ods. 9 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní „ Ak verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ vyžaduje konkrétnu značku musí prijať aj inú značku, ktorej podmienky na udelenie sú rovnocenné podmienkam na udelenie vyžadovanej značky...“ Môže budúci zhotoviteľ pri dodržaní § 42 ods. 9 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní prípadne dodať inú (ako je uvedené v projektovej dokumentácií) ekvivalentnú značku(pri zachovaní požadovaných parametrov) materiálu a technológií pri realizovaní predmetnej zákazky ?

Otázka č.4

Sú súťažné podklady najmä v časti PD vzájomné a samostatne v bezchybnom súlade?

 

Otázka č.5

Je PD vypracovaná riadne, úplne a správne a teda najmä obsahuje všetky potrebné konštrukčné riešenia, technické detaily, statiku, rezy, pohľady, skladby, všetky rozmery a výmery potrebné a nevyhnutné na riadne vykonanie diela?

Odpoveď.

Otázka č.6

Je PD vyhotovená tak a následné výrobne rozmerovo okótovaná tak, aby bolo dielo zrealizovateľné v súlade v rozsahu podľa dokladu „ výkaz výmer „ ?

Otázka č.7

Sú rozmery a výmery uvedené v PD zosúladené so všetkými potrebami nevyhnutnými na riadne vykonanie diela ?

 

Otázka č.8

Sú rozmery a výmery uvedené v PD zosúladené a presne so skutkovým stavom a jestvujúcimi miestnymi podmienkami na stavenisku?

 

Otázka č.9

Sú jednotlivé profesie v rámci PD vzájomne navrhnuté, technicky, rozmerovo a polohovo zosúladené?

 

Otázka č.10

Obsahuje PD všetko potrebné na riadne zrealizovanie bez nutnosti ďalších naviac prác, dodávok materiálov, tovarov a služieb nad rámec uvedených prác a dodávok materiálov, tovarov a služieb( čo ich do druhu, množstva a objemu) v doklade „výkaze výmer“, ktorý tvorí súčasť súťažných podkladov v časti PD ?

 

Otázka č.11

Sú v PD zapracované a zohľadnené všetky podmienky a vyjadrenia všetkých dotknutých a kompetentných strán uvedených v rámci stavebného konania v zmysle stavebného zákona?

 

Otázka č.12

Disponuje obstarávateľ ku dňu vyhlásenia obstarávania všetkými súhlasmi a vyjadreniami dotknutých orgánov, tretích strán a teda nebude už v cene potrebné dodatočne premietnuť ďalšie podmienky realizácie stavby?

 

Otázka č.13

Žiadame o vysvetlenie, či sú množstva a druh odpadov vyprodukovaných stavbou definované resp. obsiahnuté vo „ výkaze výmer „ v dostatočnom druhu a množstve ?

 

Otázka č.14

Ako bude konkrétne postupovať verejný obstarávateľ (budúci objednávateľ), keď sa počas realizácie diela vyskytne nevyhnutná potreba vykonať naviac práce, dodávky materiálov, tovarov a služieb čo do ich množstva a objemu(tzv. naviac práce), ktoré nie sú obsiahnuté vo „ výkaze výmer“, ktorý bol podkladom súťažnej dokumentácie a následne vytvoril prílohu k zmluve o dielo?

Odpoveď: V uvedenom prípade verejný obstarávateľ uzavrie so Zhotoviteľom dodatok k zmluve o dielo v súlade s ustanovením § 18 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

 

Otázka č.15

Je miesto na vykonanie diela bez akýchkoľvek právnych alebo skutkových vád(napr. podzemné inžinierske siete, nestabilné podložie, spodné vody a pod.), ktoré by neboli zrejmé zo súťažných podkladov a ktorých existencia by spôsobila predĺženie termínu realizácie diela alebo zvýšenie nákladov na zhotovenie diela?

 

Otázka č.16

Sú uvedené konštrukcie v súlade s STN EN?

 

Otázka č.17

Žiadame o vysvetlenie, či je materiál výrobkov definovaný v dodaných podkladoch obstarávania vo „ výkaze, výmer“ v súlade s materiálom s materiálom uvedeným v dodanej PD(výkresy a technické správy), a podľa skutočnosti, a uvedený „výkaz, výmer“ obsahuje totožné množstva, merné jednotky a popisy položiek.

Vážený verejný obstarávateľ, dovoľujeme si Vás požiadať o poskytnutie vysvetlenia jednoznačným potvrdením, že budete počas realizácie diela požadovať len dodávky, práce a služby, ktoré sú obsiahnuté v poskytnutom „ výkaze výmer“ pričom žiadame o potvrdenie, že v prípade vzniku rozdielov medzi množstvami, mernými jednotkami a popismi položiek výkazu, výmer a PD budú platiť množstvá, merné jednotky a popisy položiek v zmysle výkazu, výmer.

 

Otázka č.18

Sú všetky časti PD, vrátane výplňových konštrukcií vo výkazoch, výmer zosúladené s Projektom požiarnej ochrany s požiarnou bezpečnosťou stavby?

 

Otázka č.19

Sú jednotlivé časti technologických celkov profesne prepojené, je toto prepojenie súčasťou výkazov, výmer súvisiacich profesií ?

 

Otázka č.20

Sú vo výkaze, výmer všetky nevyhnutné materiály a práce súvisiace s danou konštrukciou a požadovaným stupňom dokončenosti ?

 

Otázka č.21

Sú vo výkaze, výmer zachytené všetky demontáže a spätné montáže konštrukcií?

 

Otázka č.22

Sú množstvá, druhy a typy materiálov uvedené v PD a vo výkaze, výmer v súlade so statickým posúdením stavby s PD statiky?

 

Otázka č.23

Žiadame budúceho objednávateľa (verejného obstarávateľa), aby jednoznačne definoval ako osoby budúceho objednávateľa, s oprávnením vstupu na stavenisko a osoby zodpovedné za komunikáciu s budúcim zhotoviteľom

Odpoveď. Sú definované v zmluve. Ďalšie osoby budú definované ku dňu odovzdania staveniska.

 

Otázka č.24

Žiadame objednávateľa ( verejného obstarávateľa), aby jednoznačne definoval ako osobu oprávnenú za prípadnú zmenu zmluvných podmienok výhradne štatutárneho zástupcu budúceho objednávateľa.

Odpoveď. štatutárny zástupca je definovaný v zmluve.

 

Otázka č.25

Je budúci objednávateľ (verejný obstarávateľ) stotožnený s navrhovaným riešením a je si vedomý, že nemôže počas realizácie diela meniť materiálové položky, technické riešenie oproti poskytnutej PD a výkazu, výmer?

 

Otázka č.26

Pýtame sa, že v prípade, že je vydané stavebné povolenie na predmet zákazky, budúci objednávateľ (verejný obstarávateľ) premietol pripomienky zo stavebného konania od dotknutých orgánov štátnej správy a samosprávy do PD a výkazu výmer, ktoré poskytol uchádzačom ?

 

Otázka č.27

Dovoľujeme si požiadať verejného obstarávateľa o odpoveď, či preskúmal pomery na budúcom stavenisku a či je možné stavenisko riadne odovzdať v zmysle § 43 i Zákona č. 50/1976 Zb. t. j. Zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebného zákona)?

 

Otázka č.28

Pýtame sa, či je objednávateľ(verejný obstarávateľ) vedomý skutočnosti, že budúci zhotoviteľ nebude vykonávať zmeny v PD, ktoré budúci  objednávateľ (verejný obstarávateľ) bude chcieť uskutočniť po prevzatí staveniska z dôvodu neoboznámenia sa s PD pred začatím verejného obstarávania ?

 

Otázka č.29

Pýtame sa, či má budúci objednávateľ (verejný obstarávateľ) dostatočne naštudované zmluvné podmienky, ktoré poskytol a zaväzuje sa tieto počas realizácie dodržiavať?

 

Otázka č.30

Je na zodpovednosti budúceho zhotoviteľa realizovať dielo v zmysle PD a výkazu, výmer, ktoré verejný obstarávateľ(budúci objednávateľ) poskytol uchádzačom. Pýtame sa, či budúci objednávateľ(verejný obstarávateľ) si je vedomý, že v prípade chýb v PD a výkaze výmer, ktorú poskytol uchádzačom, ktoré budú počas kolaudačného konania vytknuté ako vady a nedostatky, brániace vydaniu kolaudačného rozhodnutia a neboli spôsobené realizáciou budúceho zhotoviteľa, je plne na jeho zodpovednosti?

 

Otázka č.31

Žiadame verejného obstarávateľa o potvrdenie, že kontaktná osoba zodpovedná za proces verejného obstarávania má oprávnenie zo strany verejného obstarávateľa na zodpovedania hore uvedených otázok, a že verejný obstarávateľ (budúci objednávateľ) si je vedomý, že je viazaný takýmito odpoveďami počas realizácie diela.

Odpoveď.

 

Otázka č. 32

Vzhľadom k vysokým nárastom cien základných komodít potrebných pre výrobu stavebných výrobkov žiadame verejného obstarávateľa, aby v prípade, ak medzi termínom odovzdania cenovej ponuky a zahájením stavebných prác nastane časový rozdiel viac ako 1 rok, mal zhotoviteľ právo na zvýšenie cien s použitím indexov nárastu cien stavebných prác, materiálov a výrobkov vydávaných Štatistickým úradom SR.

Odpoveď:  podmienky spojené s nárastom cien sú uvedené v Zmluve. Verejný obstarávateľ bude podstupovať podľa uzavretej zmluvy.

 

Odpoveď na otázky č. 1, 2, 4 až 13, 15 až 24, 26, 27, 29 až 31

 

Verejný obstarávateľ vypracoval súťažné podklady v súlade s § 42 ods. 1 ZVO, čo okrem iného znamená, že v podkladoch uviedol všetky okolnosti, ktoré budú dôležité na plnenie zmluvy a ktoré sú dôležité pre vypracovanie ponuky.

Projektová dokumentácia bola vypracovaná autorizovaným projektantom. Naprojektovaná stavba a  konštrukcie v nej sú navrhované v súlade s platnými STN, EN.  Na základe uvedeného má verejný obstarávateľ za to, že neexistuje dôvod predpokladať, že by ktorýkoľvek z výrobkov uvedených v Projektovej dokumentácii nebol voľne dostupný na trhu EÚ.

Ak je uchádzač názoru, že to tak nie je, má možnosť využiť postup podľa § 48 ZVO a požiadať verejného obstarávateľa o vysvetlenie sporných, či nejasných častí podkladov tak, aby mu verejný obstarávateľ mohol bezodkladne poskytnúť informácie potrebné pre vypracovanie ponuky a na preukázanie splnenia podmienok účasti.

Ak má uchádzač len potrebu zadovažovať si argumenty pre spory, ktoré by mohli pri plnení zmluvy v budúcnosti vzniknúť, ak by sa stal úspešným, potom by zrejme mal zvážiť z dôvodu svojej neistoty podanie svojej ponuky.

Odpoveď na otázku č. 3:

V prípade, že projektová dokumentácia počíta s konkrétnym výrobkom istej značky, uchádzač môže použiť ekvivalentný výrobok ktorejkoľvek inej značky za predpokladu, že použitý ekvivalent spĺňa kvalitatívne a funkčné parametre pôvodne uvedeného výrobku., Bližšie uvedené aj v SP

Odpoveď na otázku č. 14,  25 a 28

Verejný obstarávateľ bude postupovať podľa uzavretej zmluvy čl. 4 Zmluvy o dielo