Status: Ongoing

Server time: 27.04.2024 10:12

Tender card #MF/015968/2022-272
Štatutárny audit konsolidovaných účtovných závierok vybraných účtovných jednotiek verejnej správy a štatutárny audit konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zostavených za roky 2022, 2023 a 2024

Information

ID of tender
31428
Name of content of tender
Štatutárny audit konsolidovaných účtovných závierok vybraných účtovných jednotiek verejnej správy a štatutárny audit konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zostavených za roky 2022, 2023 a 2024
Tender ref. no.
MF/015968/2022-272
EU journal ref. no.
2022/S 189-534383
Type of tender
Nadlimitná zákazka
Type of public tender
Verejná súťaž podľa § 66 (7)
Type of procurement
Services
Outcome of tender
One-off Contract
Estimated value
3 813 000,00 EUR
Main CPV
79212000-3 - Auditing services
Tender split into parts
No
The tender is not divided into parts - justification
Konsolidovanú účtovnú závierku ústrednej správy zostavuje Ministerstvo financií Slovenskej republiky (ďalej aj ako „MF SR“). Do konsolidácie v roku 2021 vstúpilo 21 konsolidovaných účtovných závierok a 14 individuálnych účtovných závierok. V ďalších rokoch bude ich počet závisieť od konkrétneho usporiadania konsolidovaného celku. Za roky 2022 až 2024 sa konsolidované účtovné závierky budú zostavovať na dvoch stupňoch, a to na úrovni správcov kapitol štátneho rozpočtu a na úrovni celej ústrednej správy. Rovnaký postup bol uplatňovaný aj v minulých účtovných obdobiach. Vzhľadom na to, že overenie konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy vecne nadväzuje na overenie konsolidovaných účtovných závierok na úrovni jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu, je najefektívnejším spôsobom obstaranie tejto uisťovacej služby na úrovni zostavovateľa druhého stupňa konsolidácie (MF SR), pričom efektivita sa prejaví nielen v objeme čerpania rozpočtových prostriedkov, ale aj v adekvátnom využití fondu pracovného času štátnych zamestnancov ako aj poskytovateľa služieb.
Na to, aby audítor v súlade s medzinárodnými audítorskými štandardami mohol vyjadriť svoj názor na konsolidovanú účtovnú závierku, musí overiť všetky relevantné údaje, ktoré do konsolidácie vstupujú, samozrejme s uplatnením audítorského prístupu založeného na riziku.
Výsledkom práce audítora bude vydanie správy audítora v súlade s § 27 zákona o štatutárnom audite, v ktorej vyjadrí názor, či konsolidovaná účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie a výsledku hospodárenia v súlade so zákonom o účtovníctve a vydanie dodatku správy audítora, v ktorom vyjadrí názor, či údaje v konsolidovanej výročnej správe sú v súlade s konsolidovanou účtovnou závierkou pričom audítor konsolidovaného celku nesie plnú zodpovednosť za správu audítora konsolidovaného celku.
Ministerstvo financií Slovenskej republiky v postavení konsolidujúcej účtovnej jednotky ústrednej správy zadefinovalo ako súčasť zákazky na overenie konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy aj audit konsolidovaných účtovných závierok kapitol štátneho rozpočtu, keďže aj samotným kapitolám štátneho rozpočtu povinnosť mať overené svoje konsolidované účtovné závierky vyplýva zo zákona. Týmto postupom MF SR koná dôsledne vo verejnom záujme s cieľom zabezpečiť efektívne a hospodárne využívanie prostriedkov štátneho rozpočtu, keďže je zrejmé, že nemá praktický zmysel platiť za dodatočné audítorské postupy, ktoré budú musieť audítor konsolidovaného celku ústrednej správy ako aj iný audítor vykonať, resp. dokonca platiť za tú istú službu dvakrát, teda raz na úrovni Ministerstva financií Slovenskej republiky a druhý krát na úrovni príslušnej kapitoly štátneho rozpočtu, ak by audítor konsolidovaného celku ústrednej správy nemohol využiť prácu iného audítora kvôli pochybnostiam o jeho nezávislosti, odbornej kompetencii, kvalite práce alebo kvôli nemožnosti vzájomnej efektívnej spolupráce.
Z toho dôvodu je výhodné, aby ten istý audítor overil aj konsolidované a individuálne účtovné závierky, ktoré do konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy vstupujú. Rovnaký postup bol uplatnený aj pri audite konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy za predchádzajúce roky.
Electronic auction
No
Centralised tender
No
NUTS
SK01 - Bratislavský kraj
Brief description of tender or procurement

Predmetom zákazky je poskytnutie audítorských služieb v nasledovnom rozsahu: overenie (audit) konsolidovaných účtovných závierok vybraných účtovných jednotiek verejnej správy (kapitol štátneho rozpočtu) zostavených za roky 2022, 2023, 2024, overenie (audit) konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zostavenej za roky 2022, 2023, 2024 a overenie súladu konsolidovaných výročných správ kapitol štátneho rozpočtu vyhotovených za roky 2022, 2023, 2024 s konsolidovanými účtovnými závierkami kapitol štátneho rozpočtu zostavenými za roky 2022, 2023, 2024 štatutárnym audítorom (ďalej aj ako „audítor“). Povinnosť overenia konsolidovaných účtovných závierok a overenia súladu výročnej správy s účtovnou závierkou stanovuje účtovným jednotkám zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Štatutárny audit (ďalej aj ako „audit“) bude vykonaný v súlade so zákonom č. 423/2015 Z. z. o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej aj ako „zákon o štatutárnom audite“), t. j. v súlade s medzinárodnými audítorskými štandardami, a v prípade, že je auditovaná účtovná jednotka v zmysle § 2 ods. 16 zákona o štatutárnom audite subjektom verejného záujmu, aj v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 537/2014 zo 16. apríla 2014 o osobitných požiadavkách týkajúcich sa štatutárneho auditu subjektov verejného záujmu a zrušení rozhodnutia Komisie 2005/909/ES (ďalej len „Nariadenie EÚ”). Výsledkom práce audítora bude vydanie správy audítora v súlade s § 27 zákona o štatutárnom audite, v ktorej vyjadrí názor, či konsolidovaná účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie a výsledku hospodárenia v súlade so zákonom o účtovníctve a vydanie dodatku správy audítora, v ktorom vyjadrí názor, či údaje v konsolidovanej výročnej správe sú v súlade s konsolidovanou účtovnou závierkou. Verejný obstarávateľ uzatvorí s úspešným uchádzačom zmluvu na dobu určitú v trvaní odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy do 31.12.2025.

Criterion for evaluation of bid
Best price-quality ratio
For evaluation the price is determined

including VAT

Environmental Tender

Yes

Schedule

Lehota na predkladanie ponúk
28.10.2022 09:00:00 (Online access to bids)
Planned opening of bids
28.10.2022 10:00:00

Public Promoter

Subject's name
Ministerstvo financií Slovenskej republiky
Address
Štefanovičova 5
Bratislava
817 82, Slovak republic
Process supervisor
Mgr. Agáta Štoselová
agata.stoselova@mfsr.sk
+421 259582014

Documents