Status: Ongoing

Server time: 20.04.2024 00:38

Tender card #6294KSED
Zefektívnenie štátneho dozoru v starostlivosti o životné prostredie - Komplexný informačný systém environmentálneho dohľadu (KSED)

Information

ID of tender
6294
Name of content of tender
Zefektívnenie štátneho dozoru v starostlivosti o životné prostredie - Komplexný informačný systém environmentálneho dohľadu (KSED)
Tender ref. no.
6294KSED
Public tender journal ref. no.
27/2020
EU journal ref. no.
2020/S 022-048605
Type of tender
Nadlimitná zákazka
Type of public tender
Verejná súťaž podľa § 66 (7)
Type of procurement
Services
Outcome of tender
One-off Contract
Estimated value
8 192 247,00 EUR
Main CPV
72000000-5 - IT services: consulting, software development, Internet and support
Further CPV
48810000-9 - Information systems
48000000-8 - Software package and information systems
72254000-0 - Software testing
72263000-6 - Software implementation services
79632000-3 - Personnel-training services
72267100-0 - Maintenance of information technology software
72261000-2 - Software support services
72267000-4 - Software maintenance and repair services
72266000-7 - Software consultancy services
72100000-6 - Hardware consultancy services
72310000-1 - Data-processing services
Tender split into parts
No
The tender is not divided into parts - justification
Rozdelenie predmetu zákazky je technicky a procesne nerealizovateľné, vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o tvorbu diela definovaného opisom predmetu zákazky, ktoré bude dodávané v súlade so špecifickými požiadavkami verejného obstarávateľa pre náplň zadefinovanej agendy prostredníctvom platnej legislatívy Slovenskej republiky. Informačný systém pozostávajúci z viacerých vrstiev a funkčných modulov tvorí jeden nedeliteľný technologický komplexný celok so vzájomnými nadväznosťami.
Opis predmetu zákazky vznikol z konceptu schváleného projektu v štúdii uskutočniteľnosti v rámci prefinancovania projektu z Operačného programu integrovaná infraštruktúra, prioritná os 7, pričom architektúra navrhovaného riešenia bola spracovaná dodávateľom v rámci tvorby uvedeného dokumentu.
Samotná architektúra je postavená na centrálnych, naprieč všetkými modulmi zdieľaných, technologických komponentoch, na ktoré jednotlivé celky a moduly priamo nadväzujú, vzájomne si zdieľajúc zdroje a prostriedky. Takými sú napríklad centrálna agendová technologická platforma pre riadenie procesov v jednotlivých biznisových agendách verejného obstarávateľa. Na základe navrhovanej architektúry je účelné implementovanie takéhoto centrálneho komponentu, pričom ostatné agendy a procesy, implementované v jednotlivých moduloch, sa budú prispôsobovať tejto centrálnej platforme. Napriek tomu, že sú v projekte popisované moduly a komponenty, musia tvoriť ucelenú procesnú mapu organizácie, musia mať zjednotenú autentifikáciu užívateľov, zjednotené UX rozhranie, atď.
V prípade, ak by mal byť predmet zákazky rozdelený na časti a zároveň by sa mala dodržať uvedená architektúra finálneho riešenia, znamenalo by to rozdelenie verejných obstarávaní, ktoré by nemohli byť obstarávané paralelne. Najskôr by sa muselo realizovať obstaranie centrálnych platforiem, ktoré definujú technológie, ktoré majú ostatné komponenty, t.j. iní dodávatelia, implementovať v rámci realizácií svojich oddelených plnení predmetov zákaziek (modulov/komponentov). Takýto postup verejného obstarávania sa z hľadiska kvantitatívneho nedá označiť za hospodárny a efektívny, nakoľko by sa realizácia verejných obstaraní a následne implementácií časovo predĺžila a nebolo by možné úspešné ukončenie projektu v zmysle riadiacej dokumentácie operačného programu. Takýto priebeh postupného obstarávania a implementovania nie je zohľadnený ani v etapizácii schváleného projektu.
Z kvalitatívneho hľadiska je realizácia prostredníctvom čiastkových plnení závislá od role integrátora oddelených plnení. Nakoľko verejný obstarávateľ nedisponuje potrebnými odbornými kapacitami s nevyhnutnou skúsenosťou, bolo by nutné zabezpečiť rolu integrátora externými službami. V riadiacej dokumentácii operačného programu, z ktorého bude projekt prefinancovaný, konkrétne v prílohe Limity na externé služby a vývoj/modernizáciu softvéru, je rola projektového manažéra IT projektu na strane dodávateľa limitovaná v maximálnom rozsahu 4% podielu pozície na celkovom počte človekodní v rámci riešenia. Pritom rola projektový manažér IT projektu je pozícia, ktorá by plnila úlohy integrátora zodpovedného za koordináciu rôznych dodávateľov s cieľom implementácie uceleného informačného systému. V prípade plnenia tejto úlohy je limit 4% nedostatočný.
Rozdelením predmetu zákazky na časti a implementáciou rozdielnych technologických riešení by sa prevádzka systému počas 5 rokov udržateľnosti projektu neefektívne zvýšila, nakoľko by na rôznorodé riešenia bol potrebný väčší rozsah expertov a na identifikáciu prípadných prevádzkových problémov dlhšie časové obdobie.
Zároveň sa verejný obstarávateľ domnieva, že rozdelenie predmetu zákazky na viacero častí, by malo za následok zvýšenú mieru rizika spojenú možnou nekompatibilitou jednotlivých celkov, znížením kvality výsledného komplexného diela a následným ohrozením udržateľnosti riešenia, ktorá je definovaná aj v riadiacej dokumentácii operačného programu. Taktiež sa verejný obstarávateľ domnieva, že rozdelenie predmetu zákazky na časti by viedlo k zvýšeniu finančných nákladov na obstaranie informačného systému, spôsobené zníženou mierou prepoužitia fragmentov medzi funkčnými celkami a prípadným vznikom duplicít. Verejný obstarávateľ má za to, že rozdelením predmetu zákazky na časti vzniká zvýšená časová a kompetenčná náročnosť na manažment projektu zo strany verejného obstarávateľa, čo by viedlo k neúmernému zvyšovaniu interných nákladov na strane odberateľa počas realizácie a aj po odovzdaní riešenia do užívania. Verejný obstarávateľ sa taktiež domnieva, že rozdelenie predmetu zákazky na časti by malo negatívne dopady na rýchlosť odozvy a aj vyriešenia incidentu v prípade jeho vzniku.
Verejný obstarávateľ pristupuje k obstaraniu informačného systému ako diela, spoločne so Zmluvou o SLA, čím podporuje efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami, voľbou riešenia, ktoré bude ekonomicky najvýhodnejšie minimálne v období tvorby a následne operačným programom definovanej udržateľnosti.
Electronic auction
No
Centralised tender
No
NUTS
SK - Slovenská republika
Brief description of tender or procurement

Predmetom zákazky je vývoj a zavedenie komplexného, procesne orientovaného agendového informačného systému SIŽP pre environmentálny dohľad (KSED). Hlavnými cieľmi implementácie informačného systému KSED sú:
(i) skrátiť čas potrebný na výkon kontroly vďaka zefektívneniu inšpekčného procesu nasadením komplexného agendového IS KSED až do 54 %, čo umožní zvýšiť počet kontrol na 4 000 ročne,
(ii) zvýšiť podiel kontrol so zistením porušenia predpisov zo súčasných 33,8 % na 40 % vďaka využitiu analýzy rizík pre výber predmetu kontrol a kontrolovaných subjektov (účastníkov konania) a súčasne zvýšiť kvalitu zberu dôkazných materiálov pri výkone kontrol,
(iii) zvýšiť angažovanosť verejnosti v oblasti ochrany životného prostredia formou zjednodušenia nahlasovania podnetov pomocou mobilnej aplikácie a iných vytvorených komunikačných kanálov,
(iv) zväčšiť rozsah a včasnosť poskytovania informácií SIŽP o svojej činnosti, najmä o výsledkoch inšpekčnej, povoľovacej a sankčnej činnosti, vrátane poskytovania priestorových anonymizovaných údajov o výsledkoch týchto činností,
podľa požiadaviek verejného obstarávateľa uvedených v Kapitole B.1 Opis predmetu zákazky súťažných podkladov.
Po finálnej akceptácii diela je predmetom zákazky následné poskytovanie služieb podpory, prevádzky a rozvoja IS KSED.

Criterion for evaluation of bid
Lowest price
For evaluation the price is determined

not including VAT

Schedule

Lehota na predkladanie ponúk
08.10.2020 10:00:00
Planned opening of bids
08.10.2020 13:00:00

Public Promoter

Subject's name
Slovenská inšpekcia životného prostredia
Address
Grösslingová 7152/5
Bratislava - mestská časť Staré Mesto
81109, Slovak republic
Process supervisor
Tomáš Cholasta
konzultant@process-management.sk
+421 908553819

Documents